KABA

Drele: Vrhunska kobasa je vizualno atraktivna, mirisom senzacionalna, a okusom …

OŠTARIJE – Sada već tradicionalna 6. kobasijada održana je sinoć u vatrogasnom domu u Oštarijama. Pun stol kobasa što onih domaćih, što onih od divljači čekao je tročlani stručni žiri da ih nareže, prouči, pomiriši, proba i ocijeni. Zadatak je bio iznimno zahtjevan odabrati od 50-ak kobasa dvije najbolje, no uspjeli su. U konkurenciji divljači pobjedu je odnio Mladen Puškarić, dok je nagrada za najbolju u konkurenciji domaćih kobasa otišla u Sloveniju mesarstvu Pepe.

Šesta kobasijada već drugu godinu za redom organizirana je u suradnji s općinom Josipdol. S obzirom da je ovaj kraj inače poznat po dobrim domaćim kobasama pa možda je ova manifestacija dobar temelj za brendiranje Josipdola na jedan drugačiji način. Sva ova događanja doprinose promociji općine koja će možda postati poznata upravo po ocjenjivanju kobasa, kazao nam je zamjenik načelnika Josipdola Nikica Jagnjić

Inače ocjenjivanje kobasa u Oštarijama nastalo je sasvim slučajno. Ideja je počela okupljanjem nekolicine prijatelja kako bi ocijenili čija je kobasa bolja, a s godinama se broj širio da bi na kraju zaključili da je najbolje organizirati pravo ocjenjivanje i manifestaciju u vatrogasni dom, ispričao nam je organizator kobasijade Ljerko Kesner.

A kako prepoznati vrhunsku kobasu te što je za nju sve potrebno objasnio nam je jedan od najcjenjenijih kobasomelijera u Hrvatskoj Davor Dretar Drele.

– Vrhunska kobasa je ona koja već na prvi pogled izaziva lučenje sline u ustima, ona je već vizualno atraktivna. Mirisom je senzacionalna, a u kušanju… Moram priznati da s godinama, kako postajem stariji i iskusniji, vrhunska kobasa mi postaje nadomjestak vođenju ljubavi, slikovito objašnjava Drele i dodaje kako je za dobru kobasu potreban dobar omjer masnog tkiva i mesnog dijela te naravno igra sa začinima koji zajedno čine prekrasnu priču u ustima. Potrebno je iskustvo te znanje u sušenju i dimljenju.

Pa ako prepoznajete vašu kobasu u ovim parametrima iskusnog kobasomelijera, iduće godine ne dvojite i prijavite svojih ruku djelo na sedmu kobasijadu i provjerite je li baš vaša, ona prava vrhunska kobasa.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kobasijada_ostarije/*{/rokbox}