HOC Bjelolasica ide u stečaj

OGULIN – Budućnost Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica nikad nije izgledala crnija.

Nakon što je prije tri godine u požaru izgorjela glavna zgrada turističkog naselja na Bjelolasici, a krajem prošle godine i restoran na jezeru Sabljaci, ovih dana iz Financijske agencije stigla je vijest o obustavi postupka predstečajne nagodbe nad Hrvatskim olimpijskim centrom, tako da tvrtka odlazi u stečaj. Predstečajna nagodba obustavljena je 20. veljače, a FINA će u roku od osam dana od izvršnosti rješenja podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. To znači da bi stečajni upravitelj trebao biti imenovan do kraja mjeseca.

– To neće biti stečaj s preustrojem, već će stečajni upravitelj zapravo provesti likvidaciju. Rasprodat će imovinu kako bi namirio vjerovnike. Ako se ne pojavi netko s novcem, tko bi bio spreman investirati, za Bjelolasicu više nema budućnosti. Prilika je bilo, ali one nisu bile iskorištene. Država više neće subvencionirati ovakve tvrtke, neće ništa učiniti za spas Bjelolasice, jer da je htjela, već bi to učinila – rekao nam je direktor HOC-a Bjelolasica Željko Magdić.

Inače, knjigovodstvena vrijednost HOC-a Bjelolasica je oko 15 milijuna eura. Dugovi prema bankama i dobavljačima iznose oko 40 milijuna kuna. Tu su još i potraživanja radnika koja trenutno iznose oko 400 tisuća kuna. Službeno, u HOC-u je trenutno zaposleno 33 radnika. Njih 20 radi, čuvaju HOC-ovu imovinu – turističko naselje na Bjelolasici, Hotel Jastreb u Begovu Razdolju i Upravnu zgradu u Ogulinu, dok su ostali na prisilnom godišnjem ili bolovanju. Posljednja plaća isplaćena im je u prosincu, a bila je to plaća za listopad 2013. godine, što znači da im je poslodavac dužan plaće za studeni, prosinac i siječanj.