KABA

Radovi karlovačkih filmaša prikazani u Valenciji

KARLOVAC – Karlovački filmaši sudjelovali su na Međunarodnom festivalu filmova djece i mladeži koji je održan od 20. do 23. veljače u Valenciji. Treći po veličini španjolski grad drugi put je ugostio ovu manifestaciju koja je okupila 260 filmova iz 60 zemalja te 90tak gostiju. Među odabranima su se našli i filmovi Kinokluba Karlovac, koje su predstavljali Nina Čorak, Marija Ratković Vidaković i Ksenija Sanković.

Osim što su prezentirali svoj ostvarenja karlovački filmaši predstavili su i svoj, izvan Hrvatske itekako poznat festival: Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži – međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. Četiri dana u Valenciji bila su idealna za izmjenu dojmova i iskustava s ostalim organizatorima festivala, kao i s autorima filmova iz cijele Europe. Tako su ostvareni kontakti s filmašima iz Ukrajine, Švedske, Turske i ostalih zemalja čiji će se filmovi zasigurno moći vidjeti u Karlovcu. Podsjetimo, Filmska revija mladeži i Four River Film Festival održavaju od ove godine u lipnju , a rok za prijavu filmova je 15. travnja.

Ekipi Four River Film Festivala ovo je prva u nizu međunarodnih suradnji planiranih za ovu godinu. Početkom ožujka posjetit će Festival dokumentarnog filma u Vinkovcima, početkom travnja Fresh Film Festival u Irskoj, početkom svibnja Timeline Film Festival u Italiji, a ljeto je rezervirano za sudjelovanje na International Youth Media Summitu u L.A.-u, gdje Hrvatski filmski savez, kao krovna organizacija neprofesijskih filmskih klubova ima čak tri predstavnika – po jednog sudionika s Revije mladeži i Revije djece, te voditeljicu Revijskih programa HFS-a. Svi navedeni programi odvijaju se u okviru Europske mreže filmskog stvaralaštva mladih ( Youth Cinema Network) koju čine organizatori manifestacija, autori i medijskih pedagozi posvećeni filmovima djece i mladeži, a ista je pokrenuta na posljednjem izdanju Revije i Festivala u Karlovcu.