web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Radionice i predavanja o autizmu

KARLOVAC – Karlovačka Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići uključila se u provedbu projekta „Ti, ja i mi gradimo prijateljstvo: Edukacija mladih o osobama s poremećajem iz autističnog spektra“. Nositelj projekta je Udruga za autizam Zagreb, a u okviru njega održavaju se radionice o autizmu u Osnovnoj školi Grabrik te Prirodoslovnoj školi. Prva radionica u Osnovnoj školi Grabrik upoznala je mlade s problemima s kojima se osobe iz autističnog spektra svakodnevno susreću zajedno sa svojim obiteljima.

– Cilj našeg predavanja je zapravo edukacija i senzibilizacija djece i mladih, tipične populacije u osnovnim i srednjim školama, vezano za autizam. Ali isto tako, želimo integrirati djecu i osobe s autizmom u naše društvo i u principu stvoriti jedno ravnopravno društvo različitih, rekao je Luka Femec, izvršni direktor Udruge za autizam Zagreb.

A da bi zaista postali ravnopravno društvo različitih, potrebno je kreirati programe koji će direktno utjecati na razvoj svijesti, senzibiliziranje i stvaranje empatije kod mladih osoba.

– Mi smo još u počecima vezano za integraciju i inkluziju, ali ipak nekakve promjene se događaju. Dakle, tako i naše sestrinske udruge kao što su karlovački Zvončići ili Udruga Pogled iz Čakovca iznimno surađuju i trude se uvođenjem osobnih asistenata u redovne škole da što više djece s autizmom bude integrirano u redovni sustav, kaže Femec.

U radionicama koje će tematski i smisleno biti raspoređene tijekom deset mjeseci pokušat će se stvoriti preduvjeti za uspješnu integraciju i prepoznavanje osoba s poteškoćama u razvoju, s naglaskom na autizam.

– Predavanje je prvotno namjenjeno za djecu, ali isto tako učitelji mogu profitirati vezano za autizam budući se radi o mlađoj klasifikaciji i još dosta toga se ne zna, tako da smatramo da je svaki vid edukacije i senzibilizacije društva vrlo potreban, naglasio je Femec.

U ovom projektu sudjeluje i Udruga Pogled iz Čakovca, Udruga za samozastupanje Zagreb i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Projekt je odobren od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te je jedini dobio maksimalnu donaciju u iznosu od 150 tisuća kuna. Provodi se u četiri županije i to u Gradu Zagrebu te Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Međimurskoj županiji.