Dan je civilne zaštite

KARLOVAC – Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava svake godine 1.ožujka, u Karlovcu je danas održano svečano postrojavanje karlovačke civilne zaštite. Pokaznu vježbu, kao jučer u Šibeniku, nije bilo potrebe organizirati, jer su karlovački spasitelji svoje sposobnosti pokazali u nedavnim poplavama na području Karlovačke županije, ali i šire.

Prvog dana ožijka 1972. na snagu je stupio Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija. Karlovačka civilna zaštita svoj dan je obilježila postrojavanjem.

Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi. U Europskoj uniji civilna zaštita ima posebno mjesto te je razvijen Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu. Instrumenti za civilnu zaštitu zajedno obuhvaćaju tri glavne faze ciklusa upravljanja u katastrofama: prevenciju, spremnost i reagiranje. Na današnjem postrojavanju bilo je 60-ak pripadnika civilne zaštite, od timova za spašavanje iz voda, timova za spašavanje iz ruševina s potražnim psima, do logističkog tima s županijskim Interventnim timom Crvenog križa.

Članovi Civilne zaštite, baš kao i Gorska služba spašavanja, za svoj posao ne dobivaju nikakvu naknadu.

Na obilježavanju Dana civilne zaštite koji je održan u Šibeniku ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je donošenje novog zakona o Civilnoj zaštiti. Ostojić je kako je cilj zakona napraviti sustav civilne zaštite još učinkovitijim, pri čemu je podsjetio kako se u prvih šest do osam sati spasi do 85 posto ljudi koje pogodi katastrofa. Kako je istaknuo, u to je vrijeme najvažnija lokalna zajednica jer se ne može uvijek čekati na pomoć državnih službi.