Gradska knjižnica proglasila najčitače, trogodišnja Mila Horvat najčitačica

KARLOVAC – Povodom 176. obljetnice rada, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” sinoć je organizira izložbu plakata, kojima je prikazala svoj rad u proteklih 365 dana. Otvaranje izložbe bilo je u 19 sati, a tom prigodom održana je i tradicionalna dodjela nagrada najčitateljima u protekloj godini. Prema statistici za 2013. godinu najčitatelj je umirovljenik Darko Platinuš. On je pročitao 137 knjiga. Studentica Maja Brkljača sa 125 pročitanih knjiga također je najčitateljica.

gk1

Najčitateljicu ima i Odjel za djecu i mlade, a to je djevojčica Mila Horvat. Najmlađa čitateljica ima samo tri godine, i već je vjerni korisnik Knjižnice. U nju dolazi u pratnji svog djeda s kojim na Odjelu za djecu i mlade otkriva čari prvih knjiga – slikovnica. Mila je prošle godine pročitala 142 slikovice. Sa 161 pročitanom knjigom u 2013. godini apsolutna najčitateljica je umirovljenica Ana Popović. Inače, ona je  zaslužila priznanje najčitateljice i za 2012. godinu.

gk2

Uz čestitke nazočnih posjetitelja Knjižnice kao i djelatnika, najčitačima čestitku je uputila ravnateljica Knjižnice Frida Bišćan koja im je ujedno uručila prigodne darove, uglavnom knjige, točnije izdanja Gradske knjižnice.

gk4

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić izravno je nasljednik karlovačke čitaonice “Ilirsko čitanja družtvo”, osnovane 1. ožujka 1838. godine, te ujedno druge čitaonice na hrvatskom jeziku na području Hrvatske (nakon nekoliko dana ranije otvorene varaždinske). Osnovana je u kući Imbre Tkalca u Šebetićevoj 4. U sadašnju zgradu knjižnica je uselila 1976. godine i bila je to prva namjenski izgrađena knjižnica u Hrvatskoj. Zgrada je proširena i nadograđena 2007. godine.