Improkaz u petak na daskama “Zorin doma”

KARLOVAC – Improvizacija, neposredan kontakt s publikom, odsustvo naučenog teksta i režije, publika na pozornici zajedno s glumcima – sve to obilježja su Improkaza, predstave koju je za Karlovčane pripremio Dramski studio Gradskog kazališta “Zorin dom”. Interaktivno kazalište nešto je što se rijetko viđa na kazališnim daskama, iako je tehnika improvizacije uvršena na većinu svjetskih glumačkih akademija, pa tako i na zagrebačku i osječku akademiju dramske umjetnosti. Radi se, naime, o jednoj od težih glumačkih tehnika, no čini se da mladim karlovačkim glumcima to nije nikakav problem.

– To nije klasična predstava, već je u njoj najbitniji faktor publika. Izvođače ne vodi nikakav tekst, već tekst zadaje publika, jer moramo na licu mjesta smisliti improvizaciju. Spontano je i zabavno, ali tome prethodi ozbiljan rad na dramskim satovima – objašnjava Kristijan Orešković, član Dramskog studija GK “Zorin dom”.

Karlovačka publika već je imala prilike sudjelovati na Improkazu. Predstava je do sada nailazila samo na odlične reakcije.

– Publika svaki put odlično reagira, jako im je zabavno. U početku su ukočeni i gledaju u pod, a kasnije opuste i jedva čekaju da nam se priključe – dodaje Orešković.

Glumci su ponosni jer zbog neposredne interakcije Improkaz, kako kažu, na publiku djeluje kao – lijek protiv tuge.
– Možda oni dođu sa svojim problemima, no u tih sat vremena se opuste i dobro zabave – poručuju mladi glumci.

Predstava će biti održana u petak, 7. ožujka, s početkom u 21 sat. Budući da će zbog intimnog ugođaja kojeg zahtjeva Improkaz, dvorana primiti samo stotinjak ljudi, najavljeno je da će biti ponovljena vrlo brzo.

impro1