web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Dizalo za osobe s invaliditetom u zgradi Karlovačke županije proradit će u svibnju

KARLOVAC – Nakon duge procedure koja je krenula još početkom 2013. godine, početkom veljače započeli su radovi na izgradnji dizala za osobe s invaliditetom u zgradi županije, tako se nakon gradske uprave i ova institucija prilagođava osobama s invaliditetom.

Čitava procedura produkt je dugogodišnje ideje koja iz objektivnih razloga nije mogla biti realizirana, kaže privremeni pročelnik Ureda župana Bernardo Pahor. Procedura je potrajala godinu dana, ali osobe s invaliditetom na svoje će zadovoljstvo uskoro moći posjetiti župana.

Postojali su brojni problemi kad smo morali primiti osobe koje su u invalidskim kolicima, nije bilo mogućnosti da dođu do župana ili zamjenika, ovim projektom to će im biti omogućeno.

Zahvalu iz županije upućuju službama grada, te konzervatorskom odjelu Karlovačke županije koji su prikupili dokumentaciju, a nakon ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, te procesa javne nabave bilo je moguće krenuti s radovima vrijednim milijun i 142 tisuće kuna. Projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva branitelja, te je tako osigurano 200 tisuća kuna, a očekuje se da bi preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja trebala stići sredstva u iznosu 375 tisuća kuna.

Karlovačka županija “razbacana” je na pet lokacija, dostupnost je problematična, no osim financija, u realizaciji će probleme stvarati i imovinsko pravni odnosi, stoga se za sada ne razmišljam o narednim koracima.

Očekuje se da bi radovi trebali biti završeni u svibnju, a podsjetimo kako iz Udruge osoba s invaliditetom upozoravaju da osim zdravstvenih i sličnih institucija treba prilagoditi i kulturne ustanove, kao i zabavne sadržaje, jer osobe u invalidskim kolicima također žele voditi ispunjene živote.