KABA

ROZP: Zašto Karlovčani cijele godine plaćaju fiksni dio računa toplani?

KARLOVAC – Uoči Svjetskog dana zaštite potrošača, Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP postavlja pitanje zbog čega Karlovčani koji su korisnici centralnog grijanja Gradskoj toplani i u ljetnim mjesecima moraju plaćati fiksni dio računa. Zakon o obveznim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača jasno određuju da se plaća samo učinjena usluga, poručuju iz ROZP-a.

– Stava smo da nešto nije u redu sa mentalnim sklopom ljudi koji odlučuju o tim pitanjima. Zašto bi netko plaćao radnika cijele godine koji radi 6 mjeseci? Gradska toplana ne proizvodi čak ni toplu vodu, a plaća joj se paušal, oni to lijepo zovu “snaga” tj. fiksni dio cijele godine i to po m3 „grijanog prostora”. Floskule su da vrše remonte i slično, jer to traje svega mjesec dana, pa je i to jedan od razloga zašto je grijanje skupo, čak i ako zanemarimo da je u toplani stranačko kadroviranje. Zaključili smo da je problem u stvari vrlo lako moguće riješiti, stvar je samo organizacije, a paušal, snaga, hladni pogon je samo izraz za plaćanje nerada – smatra Željko Tomašić, predsjednik ROZP-a.

U ROZP-u zato, kako navode, razmatraju mogućnosti kako krenuti u borbu da potrošači ne budu nečiji bankomati za dizanje neograničenih količina novaca.

– Jedno od rješenja je možda da se uvede sezonski rad, a drugo, i po nama puno prihvatljivije, je da se trgovačka društva i lokalne samouprave koje su uglavnom vlasnici istih, počnu odgovorno ponašati, te da organiziraju kogeneracije, tj. da rade svih 12 mjeseci. Npr. toplana može proizvoditi toplu vodu i električnu energiju – predlaže Tomašić.

Zaključuje da se nada da neće morati podizati tužbe na Ustavnom sudu za ocjenu zakonitosti pojedinih zakone, jer bi to, napominje, bio veliki izdatak za udruge za zaštitu potrošača koje jedva preživljavaju.