KABA

Koliko znamo o trgovanju ljudima ?

KARLOVAC – Predavanje na temu trgovanje ljudima po karlovačkim osnovnim i srednjim školama te vrtićima već godinu dana provodi mladež Crvenog križa Karlovac. Ove su godine održali četiri predavanja za osnovnoškolce i srednjoškolce te dva za djecu predškolskog uzrasta. Predavanje je prilagođeno uzrastu pa tako za one najmlađe predavanje nosi naslov “Mišica Milica”. Također predavanje održavaju i za roditelje kako bi ih što bolje upoznali s problematikom trgovanja ljudima.

Naime, kad govorimo o trgovanju ljudima najugroženija dobna skupina je ona od 15 do 20 godina, stoga je tema za školarce vrlo poučna, kako bi shvatili da se to ne događa samo negdje daleko, nego na žalost i kod nas. Ljudima trguju u razne svrhe, primjerice za rad i prostituciju, rekla je Anita Vuletić referentica za rad s mladima Gradskog društva Crvenog križa. Anita Vuletić, kaže da se i u našoj zemlji događa trgovanje ljudima jer je Hrvatska tranzitna zemlja, dugih kopnenih granica teških za kontrolu. Stoga je pogodna za tu vrstu kriminala.

– Brojke su ajmo reći male, ali za našu državu to je velika brojka. Najviše žrtava trgovanja ljudima bilo je 2004. godine, tu se radi o 19 ljudi, 2011. bilo je 14 žrtava. Njamlađa žrtva u Hrvatskoj imala je smo tri godine, kaže Vuletić.

Godišnje u svijetu više od milijun djece postanu žrtve trgovanja u razne svrhe, stoga su predavanja poput ovog kojeg provodi karlovački Crveni križ više nego dobrdošla.

– Započeli smo s takvim predavanjem zato što je tema vrlo poučna, željeli smo to približiti učenicima, uzrastu koji je ujedno najugroženiji kako bi oni shvatili da se trgovanje ljudima događa i kod nas, naglašava Vuletić. Ono što je posebno šokantno – trgovatelji ljudima najčešće su naši poznanici, dodala je.

A gotovo je nevjerojatan podatak da je 2012. godine 2, 4 milijuna ljudi u svijetu bilo podvrgnuto trgovinom ljudi, 80 % od te brojke iskorišteno je za prostituciju, stoga i ne čudi da je upravo trgovanje ljudima najveći kriminalni biznis na svijetu, ravan je onom trgovanju drogom. Upravo stoga opreza nikad dosta jer žrtve trgovanja ljudima možemo postati i mi sami.