KABA

Karlovac nacionalno središte proslave Svjetskog dana zaštite prava potrošača

KARLOVAC – Karlovac je danas bio nacionalni centar proslave Svjetskog dana zaštite prava potrošača koji obilježavamo sutra. U Zorin domu je tako održava prva zajednička svečana sjednica subjekata zaštite potrošača u Hrvatskoj kojoj je osim predstavnika lokalne i regionalne vlasti, udruga za zaštitu potrošača, prisustovao i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Tom je prilikom istaknuto kako hrvatski potrošač u ovom trenutku živi u pravnoj nesigurnosti – uzevši u obzir 383 tisuće nezaposlenih i oko 300 tisuća blokiranih građana, a jedno od rješenja izlaska iz recesije je educirani potrošač, smatra predsjednik hrvatskog saveza Udruga za zaštitu potrošača “Potrošač” Ilija Rkman. Ipak vide se neki pozitivni pomaci – ovršni zakon kreće u remont, a dobivamo i prvi hrvatski Zakon o osobnom stečaju, kaže Rkman.

Predsjednik Josipović je napomenuo da potrošač mora biti ravnopravan, kao regulator na tržištu, a ne se osjećati poput Davida pred Golijatom.

– Zakoni moraju biti ti koji su temelj zaštite potrošača, ali moramo znati da oni nisu dovoljni – bitna je etika. Rijetko je koja politika kao politika zaštite potrošača tako podvojena između cilja općeg dobra i sigurnosti i profita – između razumijevanja i nerazumijevanja, kaže dr. Josipović.

Inače, prije sudjelovanja na obilježavanju Svjetskog dana potrošača, predsjednik Hrvatske sastao se sa županom Ivanom Vučićem, gradonačelnikom Damirom Jelićem te njihovim suradnicima u Uredu župana. Tema je bilo nekoliko, od stanja gospodarstva, nezaposlenosti, pa do najvažnije, a to su elementarne nepogode koje su u veljači zahvatile našu županiju. Čelnici grada i županije sumirali su predsjedniku posljedice i nastale štete.