KABA

Radnici Adriadiesela najavili prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva

KARLOVAC – Radnici Adriadiesela, njih 200-ak, već su jedanaesti dan u štrajku.

Traže neisplaćene plaće, jer je posljednje što su primili bila polovica plaće za studeni 2013. Dodatno su ogorčeni jer im nitko ne daje odgovor na pitanja o budućnosti tvornice i njihovih radnih mjesta. Za situaciju u Adriadiselu krive vlasnike, prije svega državu, ali i Uljanik i Jadranska ulaganja koji također drže trećinu vlasništva. Vjeruju da Adriadiesel ima budućnost, pri čemu ciljaju na rusko tržište, a nadu za očuvanje tvornice polažu u Karlovačku banku koja je suvlasnicima uputila ponudu za preuzimanje upravljačkih prava.

– Mi smo odlučni da očuvamo radna mjesta i mi ćemo u sklopu toga nastaviti aktivnosti. Očekujemo da se ovaj problem riješi u idućih pet dana na Nadzornom odboru i sa Karlovačkom bankom koja je pokazala interes, na čemu joj zahvaljujem. Mislim da je pametno uložiti u Adriadiesel zbog poslova s Rusijom koji već jesu ili će biti dogovoreni. Ako se to ne riješi do petka, u ponedjeljak ćemo prosvjedovati pred Ministarstvom gospodarstva i od ministra tražiti da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema – kaže predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Vedran Dragičević.


Do svega ovoga, poručuju štrajkaši, ne bi došlo da su vlasnici reagirali na vrijeme.

– Vlasnici su zakazali, ne sada, nego u zadnje 3-4 godine kada nisu na vrijeme poduzeli odgovarajuće mjere. Prepustili su sve stihiji i upravi društva, koja je do sada sama “vrtila” kako je mogla, a sada to više ne može. Od ljudi se traži da rade, a ne znaju kada će i hoće li dobiti plaću – ogorčen je Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik SMH-IS.

Štrajkaši su poručili da su već dokazali da je jedino što žele raditi i za to biti pošteno plaćeni. Osim u vlasnike, upiru prstom u Upravu tvornice, te zaposlenike u prodaji i nabavi, koji, kako tvrde, cijelo vrijeme primaju plaću, dok radnici u proizvodnji svoje plaće nisu vidjeli već mjesecima.
Osim zbog plaća koje ne stižu, radnici su ljuti i zbog stava Uprave, odnosno direktora Vladimira Hristova, koji im je poručio da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno i najavio raskid kolektivnog ugovora.

– Radnici su očajni, više nemaju ni za prijevoz na posao ni za gablec. Sada nam prijete da nam neće platiti ove dane otkada štrajkamo, ali nama to ne znači puno. Neka nam prvo plate ono što smo već zaradili – poručuje Vlatko Benković, predstavnik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora.

Hoće li rasplet situacije oko budućnosti Adriadiesela biti poznat tijekom narednih dana ili će radnici za tjedan dana prosvjedovati pred Ministarstvom gospodarstva tražeći svoje plaće, doznat ćemo vrlo brzo. Neslužbeno doznajemo da će to ovisiti o eventualnim sankcijama koje bi EU mogla nametnuti Rusiji, a ukoliko se to dogodi, izvjesno je da će KABA ipak odustati od preuzimanja upravljačkih prava nad Adriadieselom.