KABA

Učenici Osnovne škole Grabrik sudjeluju u projektu Mali ekolozi – velike nagrade

KARLOVAC – Krajem prošle godine udruga Bioteka za promicanje biologije i srodnih znanosti, u suradnji s tvrtkom Emmezeta, pokrenula je projekt “Mali ekolozi – velike nagrade” na koji su pozvane sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Zadatak projekta je osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi ili u sredini u kojoj se škola nalazi. Ponuđeno je nekoliko tema kao što su voda, tlo, zrak, buka, biološka raznolikost, otpad,…

Učenici 4.d razreda OŠ Grabrik, s razrednicom Renatom Kučan kao mentoricom na projektu, prijavili su se na spomenuti projekt, a za temu su odabrali – otpad.

Kako navode iz OŠ Grabrik tu su temu odabrali jer je otpad jedan od najznačajnijih pritisaka na okoliš te je važno razvijati svijest o važnosti pravilnog i odgovornog ponašanja prema otpadu. Cilj je bio naučiti nešto novo o očuvanju okoliša, podsjetiti učenike da otpad nije smeće i pokazati im kako otpad može poslužiti u razvoju novog proizvoda uz, a ne umjesto, prirodnih resursa. Projekt je nazvan “Otpadnik – Otpad nije u Karlovacu”. Iz škole još javljaju da učenici s velikim entuzijazmom rade na ovom projektu i vesele se svakoj novoj aktivnosti koju on donosi.

Inače, u taj je projekt uključeno 5 000 učenika iz cijele Hrvatske.

Tijekom projekta učenici su sudjelovali u brojnim aktivnostima, a do kraja svibnja – službenog završetka projekta pred njima je još nekoliko aktivnosti. U lipnju je dodjela nagrada za tri nabolje ocijenjena projekta. Kriteriji su inovativnost i maštovitost u osmišljavanju projekta, njegovom provođenju i rezultatima, uloženo vrijeme, trud i rad na projektu, uključenost cijelog razreda te utjecaj projekta na školu i lokalnu sredinu. Najbolji će dobiti nagrade.