KABA

Karlovac ostaje bez Karavane za život

KARLOVAC/ZAGREB – Prvi vikend u svibnju i ove godine rezerviran je za moto susret Karavana za život – bikeri na cesti. No treće izdanje ove manifestacije prvi puta neće biti održano u Karlovcu, već će se rijeka motora sliti u glavni grad Hrvatske. Tako će mjesto ovogodišnjeg susreta biti Športsko rekreacijski centar, ali ne Korana već zagrebački Jarun. Cilj ostaje isti: da ostali sudionici u prometu vide koliko ima motorista, da vide njihove probleme te da ih smatraju ravnopravnima u prometu.

– Izostat će poligon spretne vožnje jer Demo Team Udruge tijekom cijele godine organizira poligone, a Karavana je samo kruna cjelogodišnjih aktivnosti. Ovoga puta bit će prisutna Zaklada ”Ana Rukavina”, policija će imati svoj štand, a bit će održana i prezentacija opreme te njenog ispravnog korištenja na što će biti stavljen najveći naglasak, odnosno koliko vam ispravna oprema može spasiti život, kazao nam je predsjednik Udruge ”Karavana za život – bikeri na cesti” Mladen Stjepan Vitković Stipko.

Prve godine 2.500, druge 4.500 motorista iz nekog čudnog razloga Karlovcu nije bilo dovoljno da i ove godine okupe toliki, ako ne i veći broj turista. Rajko Malić koji je u Karlovcu vodio koordinaciju naišao je, kaže Stipko, na previše prepreka s kojima se nije mogao boriti, a nije niti trebao.

– Gradonačelnik Karlovca izašao nam je u susret i bio je korektan, ali njegovi ljudi nam nisu pomogli. Mi smo previše energije trošili kako bi doznali osnovne informacije, primjerice tko je zadužen za košnju trave, kako ćemo dobiti struju… Nismo imali čovjeka kojemu smo se mogli obratiti za pomoć, priča Stipko.

Zagreb je zato objeručke prihvatio Karavanu kao turističku manifestaciju, za razliku od karlovačke Turističke zajednice, nastavlja Stipko dodajući kako od karlovačke TZ nisu tražili novac, već znanje, odnosno pomoć, a naišli su na zatvorena vrata.

– Nije na meni da ja onda moram zvati Hrvatsku turističku zajednicu, koja će zvati županijsku, pa tek onda gradsku da nam pomogne. A tako je bilo, pojašnjava Stipko.

Karlovcu je tako izostala i donacija koju bikeri odrade nakon održane Karavane, no ove godine su se odlučili da donacija neće biti materijalna, već će organizirati dobrovoljno darivanje krvi s porukom: darujte krv – ne ostavljajte je na cestama.