Unapređivanje metoda poučavanja – gosti iz Crne Gore došli vidjeti kako se to radi u G. Stolu

GENERALSKI STOL – Osnovna škola Generalski Stol jedna je od osam hrvatskih škola u kojima se već nekoliko mjeseci uspješno provodi projekt Škole 2.0. Plan je da Hrvatska do 2023. godine u svakoj školi umjesto udžbenika i bilježnica ima tablete, a hoće li to biti ostvareno ovisit će o sredstvima iz Europske unije.

Karlovačka županija dosta truda i napora ulaže u unapređivanje metoda poučavanja, stoga ne čudi dobra suradnja s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet. Zahvaljujući CARNetu projekt škole 2.0 provodi se u čak dvije škole u našoj županiji, osim Generalskog Stola, tu je i OŠ Žakanje.

generalski_skola1

Ovim načinom osuvremenjuju se metode poučavanja, koje nisu mijenjane desetljećima, a kroz naredno razdoblje potrebno je proširiti novi način poučavanja u što više škola.

Da bi ovaj način poučavanja trebao uroditi dobrim rezultatima smatraju i u CARNetu, stoga ne čudi što je u pripremi projekt e-škole kojim bi trebale biti obuhvaćene sve škole u Hrvatskoj, a bit će kandidiran prema strukturnim fondovima EU.

Upotrebi novih tehnologija, digitalizaciji obrazovnih sadržaja, informatizaciji škola, edukaciji nastavnika i korištenju modernih tehnologija teži i susjedna Crna Gora,čiji predstavnici su posjetili Generalski Stol, kako bi se upoznali s novim metodama.

Većina zemalja Europske unije provodi slične pilot projekte, masovna primjena modernih tehnologija još uvijek ne postoji ni u Europi, stoga bi Hrvatska, ukoliko projekt e-škola prođe pri Fondovima mogla biti pionir u uvođenju novih tehnologija u obrazovni sustav.