Grad sufinacira ugradnju kalorimetara, javni poziv od 10. travnja

KARLOVAC – Bliži se rok kada će svi Karlovčani priključeni na Gradsku toplanu u svojim stanovima morati imati ugrađena osobna, individualna mjerila potrošnje toplinske energije. Zato je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojen Pravilnik o načinu i uvjetima sufinaciranja ugradnje kalorimetara i termostatskih ventilskih setova u sustavu centralnog grijanja grada Karlovca.

Zasebne uređaje za mjerenje potrošnje toplinske energije za sada u Karlovcu ima tek manji broj stanova, njih oko 30 posto. Od toga, 25 posto odnosi se na razdjelnike, a samo 5 posto na kalorimetre. Međutim, i svi ostali građani koji su u sustavu centralnog grijanja uskoro će se morati odlučiti za jedno do ove dvije opcije, podsjetila je pročelnica Upravog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek Hajdin. Rok za ugradnju je 31. prosinac 2015. godine za stambene zgrade s više od 70 stanova, odnosno 31.12.2016. za manje stambene zgrade.

Kako bi građanima pomogao da se prilagode novom Zakonu, Grad Karlovac je ove godine u proračunu namijenio 325 tisuća kuna za sufinanciranje ugradnje kalorimetara. Javni poziv bit će objavljen 10. travnja.

Građani trebaju biti svjesni da će ovakvi ulaganjem postići uštede na računima, poručuju iz gradske uprave. A one koji u zakonskom roku ne ugrade individualna mjerila potrošnje ne čekaju uštede nego visoke novčane kazne.

Kako smo doznali u Gradskoj toplani, cijena ugradnje kalorimetra iznosi oko 9 tisuća kuna po stanu. Ugradnja razdjelnika dosta je jeftinija, točnije cijena iznosi oko 3,5 do 4 tisuće kuna za prosječni stan s 4 do 5 radijatora. Treba znati da u Toplani ipak preporučuju ugradnju kalorimetara, jer tvrde da oni u odnosu na razdjelnike omogućuju bolju kontrolu potrošnje. Koristan je i podatak da se, ukoliko se postigne 100%-tna suglasnost stanara, ova se investicija može financirati iz pričuve.