Maturanti se natjecali u poznavanju prometnih pravila

KARLOVAC – Poznavanje prometnih propisa i prometne kulture bilo je tema natjecanja na kojemu je danas sudjelovalo ukupno 40 učenika završnih razreda iz svih 12 srednjih škola u Karlovačkoj županiji. 18 djevojaka i 22 mladića testirali su svoje znanje o sudjelovanju u prometu, a natjecali su se u dvije kategorije: učenici sa položenim vozačim ispitom, te učenici koji još nisu krenuli u autoškolu.

U kategoriji učenika s položenim vozačkim ispitom, prva tri mjesta osvojili su Leon Hrnjak iz Gimnazije Karlovac, Domagoj Lesar iz Srednje škole Slunj i Ivano Oršulić iz karlovačke Gimnazije. U kategoriji nevozača najbolja je bila učenica Ekonomsko-turističke škole Karlovac Ema Baršić, a drugo i treće mjesto postigle su Valentina Kirin i Margareta Petrčić, iz iste škole.

Učenici koji su sudjelovali na županijskom natjecanju odabrani su kao najbolji između 427 učenika koji su pristupili prvom krugu natjecanja, koja su se tijekom ožujka održavala po srednjim školama.

Glavni cilj ovog natjecanja koje se održava već desetu godinu zaredom, jest podignuti razinu prometne kulture među mladim vozačima.

– Želimo ih naučiti da nisu jedini sudionici u prometu i da moraju poštivati jedni druge, ali i pješake, bicikliste i motocikliste. Rezultati su vidljivi u smanjenju broja nesreća, a želimo vjerovati da je i ova naša akcija barem donekle tome pridonijela. Ako smo spasili makar i jedan život, učinili smo puno – poručuje Željko Šančić, pročelnik za školstvo Karlovačke županije, inače jedine županije u Hrvatskoj koja na ovaj način nastoji prevenirati prometne nesreće i smanjiti njihov broj.

Najuspješniji na današnjem natjecanju osvojili su vrijedne nagrade. Prva nagrada u kategoriji nevozača bila je stjecanje vozačke dozvole B kategorije, a druga i treća 1.500, odnosno 1.000 kuna. U kategoriji vozača prva nagrada bila je 1.500, druga 1.000, a treća 500 kuna.

hak2