Među 12 nagrađenih inovatora na 42. ženevskom salonu i dvojica Karlovčana – Spudić i Volner

ŽENEVA – Svih 12 hrvatskih inovatora, koliko ih se ove godine predstavilo na 42. Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi, ovoga se puta kući vraćaju okićeni nekom od nagrada. Svojevrsna je to potvrda i za 20. godišnjicu sudjelovanja na ovoj najprestižnijoj svjetskoj izložbi inovacija.

Sumirano – hrvatski su inovatori ove godine dobili jednu zlatnu plaketu, deset srebrnih i jednu brončanu medalju te dvije posebne nagrade i to od Saudijskog kralja Abulaha te Ministarstva obrazovanja Rumunjske. Zlato salona, ali i plaketu Saudijske Arabije tako je dobila inovacija bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrke Tehnix Đure Horvata iz Donjeg Kraljevca. Srebrnom medaljom nagrađeni su inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda, propocijan kapsule tvrtke PIP, senzor željezničkih kotača za pneumatske metroe tvrtke Altpro, generator za proizvodnju plina iz vode Karlovčanina Marinka Spudića, prostirka za papkare i postupci za njeno recikliranje u kompost također Karlovčanina Matije Volnera, fitoaromini – novi prirodni osvježivači tvrtke Svijet biljaka, vertikalna eolska električna centrala Franca Žirovnika, beachbox tvrtke Mis plastik te elektromagnetska bušilica tvrtke Dok Ing. Srebrom se okitio i najmlađi inovator, 16-godišnji Ivan Kožar za bežični punjač mobitela. Za inovativnu društvenu igru Osvoji Jadran i Mediteranaut brončanu medalju dobila je Puljanka Sanja Vale Čupić. Ovo je prvi put u 20 godina koliko hrvatski inovatori sudjeluju na ženevskom salonu da su svi nagrađeni za svoje kreacije.

Pored nagrada sajma, hrvatski izlagači s ovogodišnjeg ženevskog sajma odlaze i s ugovorenim poslovima. Tako su već narudžbe dogovorile tvrtke Bernarda i Mis-plastik.

Ove se godine u Ženevi na osam i pol tisuća četvornih metara predstavilo ukupno 790 inovatora i poduzetnika iz 45 zemalja svijeta, sudjelovalo je i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo, a izložbu je posjetilo oko 60 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Od 1100 inovacija, koliko ih je ove godine ondje predstavljeno, njih tek 300-tinjak je i nagrađeno.

– U ovih 20 godina koliko odlazimo u Ženevu, uvijek smo se kući vraćali s medaljama i priznanjima. Dokaz je to koliko imamo kreativnih i inovativnih pojedinaca i poduzetnika s izuzetnim inovacijama. Pred nama je sada krajem travnja i prvi organizirani nastup naših inovatora u Iranu, gdje se također nadamo ovakvom uspjehu i novim poslovnim dogovorima, kaže glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/geneva_nagrade/*{/rokbox}