P.Desović:Mladi se previše oslanjaju na institucije

KARLOVAC – Što je to Gradski program za mlade? To je nešto što više od 70 posto mladih Karlovčana ne zna, pokazali su to preliminarni rezultati istraživanja za izradu novog Gradskog programa za mlade provedenog na 311 ispitanika. Anketu, ali i analizu rezultata proveo je mladi sociolog Pero Desović. A anketa još kaže da su mladi u Karlovcu najviše zainteresirani za sport, slobodno vrijeme i hobije. Najmanje ih zanimaju vjerski susreti mladih, edukacije o tome kako osnovati udrugu. Nisu baš zaniteresirani niti za volontiranje, praksu u gradskim institucijama i edukaciju o manjinama. Nadalje istraživanje je pokazalo kako mladi nisu upoznati s radom Savjeta mladih, a najveći broj ispitanika smatra da bi se s njihovim problemima trebao baviti upravo Grad Karlovac.

– Mladi nisu upoznati s radom niti upoće sa Savjetom mladih. Zanimljivo je da je tek je jedna trećina čula za Savjet. Od toga tek 20 posto ispitanika zna čime se on bavi. Nadalje mladi smatraju da se njima najviše bave mladi, udruge za mlade i institucije za formalno obrazovanje, a najmanje vjerske institucije, političke stranke i Grad Karlovac. Smatraju da bi se Grad trebao baviti njihovim problemima, dok se oni sami nisu spremni baviti problemima koji su u njihovoj lokalnoj zajednici, rekao je Desović dodajući da se mladi previše oslanjaju na institucije.

Nakon ankete kreće se s prvim aktivnostima na izradi gradskog programa za mlade. Upravo kreću radionice. Podijeljene su u pet tematskih cjelina, a održavat će se svakog drugog četvrtka u Centru za mlade Grabrik. Tema prve radionice je “Aktivno sudjelovanje mladih u društvu – izgradnja civilnog društva, mobilnost i volonterizam mladih”.

Aleksandra Podrebarac iz udruge Carpe Diem pozvala je sve malde da se u što većem broju uključe u radionice kako bi zajednički donijeli što bolji nacrt Gradskog programa za mlade. Na radionice se možete prijaviri na broj telefona 422 – 347 ili e-mail gmp.karlovac@gmail.com

Nakon ankete, izrada Gradskog programa za mlade nastavlja se do lipnja. Nakon toga očekuje se javna rasprava, a potom slijedi njegovo donošenje na Gradskom vijeću.