KABA

Reforma pravosuđa: Dostupnost ista, brzina i kvaliteta na boljoj razini

KARLOVAC – Karlovačko pravosudno područje na čelu sa županijskim sudom postat će kompaktnija organizacija, građanima će usluga ostati ista što se tiče dostupnosti, a brzina i kvaliteta bit će na boljoj razini, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Karlovcu nakon sastanka s predstavnicima sudbene i izvršne vlasti.

Županijski sud u Karlovcu nakon reorganizacije dobivat će predmete iz ostalih dijelova Hrvatske, kako bi se išlo podjednakom opterećenju. Načelo reforme je jedno pravosudno područje s jednim županijskim sudom, jednim temeljnim i prekršajnim sudom, te općinskim državnim odvjetništvom, a kazneno pravo radilo bi se samo u sjedištu, kaže Miljenić, uz izuzetak Zagreba u kojem bi se išlo malo drugačijim modelom.

orsat_miljenic0804

Prijedlog struke koja se okupila na sastanku je da Gospić postane stalna ispostava suda u Karlovcu, umjesto dosadašnjeg prijedloga da to bude zadarska ispostava. Jedan od prijedloga su i sudbeni dani, odnosno jedan dan u tjednu, ili dva dana u mjesecu u kojima bi lokalna samouprava dala prostor, a suci bi putovali na rasprave u pojedino mjesto, sa izmjenama se suci uglavnom slažu.

Nacrt zakona o područjima i sjedištima sudova na prvo čitanje u Saboru bi trebao ići za dva do tri tjedna, nakon toga moći će se uputiti primjedbe, a drugo čitanje Zakon bi trebao dočekati u svibnnju. Provedba Zakona mogla bi krenuti 1. siječnja, a prekršajni sudovi s provedbom bi krenuli 1. srpnja sljedeće godine. Na Zakonu se dugo radi, a sada se razgovara s ljudima na terenu kako bi Zakon bio što kvalitetniji, kaže Miljenić.

ivan_perkovic

Ministar je najavio i obnovu zgrade karlovačkog suda u skorije vrijeme, što je dokaz da se s ovim područjem računa u budućnosti, te da Županijski sud u Karlovcu postaje jedna od 15 stožernih točaka u Hrvatskoj za pravosudni sustav.