Vatrogasci spašavali i ovoga puta spasili koranskog dabra

KARLOVAC – Čini se kako prošlotjedna akcija spašavanja dabra kod turbine na Korani nije urodila plodom. Maleni dabar opet je zaglavio, a u akciju spašavanja uputili su se vatrogasci karlovačke Javne vatrogasne postrojbe.

Još u travnju 2006. godine prvi puta se dogodio slučaj da je dabar zašao u prostor turbine. Ovo je već 6 slučaj od tada, a isti dabar koji je zaglavio početkom prošlog tjedna, zapeo je i danas. Vatrogasci su mu tada postavili drvenu gredu da može izaći. Čini se da je nestašnom dabru ona više služila za oštrenje zubića.

Na Korani je bio voditelj projekta ”Dabar u Hrvatskoj” Marijan Grubešić, koji je pojasnio kako za vrijeme visokih voda dabar lako zađe, no voda se onda spusti i on više nije u mogućnosti izaći van.

U pomoć dabru i ovoga puta pristigli su nitko drugi nego karlovački vatrogasci. Čamcem su došli do ograde turbine i pomoću hidrauličnog alata proširili rešetke kako bi ova zaštićena životinjica mogla slobodno izaći van, što bi sada trebalo biti trajno rješenje.

Inače dabar kao vrsta nestao je u Hrvatskoj negdje u prvoj polovici 19. stoljeća. Zahvaljujući projektu ”Dabar u Hrvatskoj” prvi par pušten je kod Ivanić Grada 20. travnja 1996. godine i od tada se prirodno šire ostalim rijekama.

– Mi smo u Hrvatskoj ukupno pustili 85 dabrova koji su porijeklom iz Bavarske jer radi se o zajedničkom hrvatsko – bavarskom projektu, tako da je sada već prostor Savskog sliva popunjen gotovo u potpunosti, kazao nam je Grubešić.

No ako pokoji zaluta kao ovaj karlovački u Korani i to već drugi put, tu su uvijek spremni naši vatrogasci koji će kao i ljudima, i dabru omogućiti da se slobodno kreće.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/akcija_dabar/*{/rokbox}