Jastrebarskom nagrada “Green Light”

JASTREBARSKO – Grad Jastrebarsko primio je u sklopu konferencije “IEECB ’14” (8th International Conferecne Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings) koja se od 1. do 2. travnja održavala u Frankfurtu, nagradu “Green Light”. Grad Jastrebarsko jedini je grad iz Hrvatske koji je primio tu nagradu.

Jastrebarsko je nagradu Joint Research Centra dobio za projekt „Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša” u kategoriji Zelene rasvjete. Grad se dobrovoljno uključio u Green Light program, koji je pokrenut u veljači 2000. godine u okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) Europske komisije te se obvezao na povećanje energetske učinkovitosti na području unutarnje i vanjske rasvjete smanjujući pritom emisiju stakleničkih plinova.

U sklopu Operativnog projekta IPA Slovenija -­ Hrvatska 2007. ­ – 2013. završen je projekt „Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša”. Grad Jastrebarskoje u sklopu provedbe projekta izradio je energetski pregled te projektnu dokumentaciju za nabavu i ugradnju LED reflektora za rasvjetljavanje crkava sv. Nikole u Jastrebarskom i sv. Jurija na Plešivici. Projekt je trajao od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine.

Na projektu ukupne vrijednosti od 493.346,35 eura sudjelovalo je sedam partnera, četiri sa slovenske i tri sa hrvatske strane, od čega je operativnim programom IPA sufinancirano 85% dok je 15% sufinancirano iz proračuna Grada Jastrebarskog te proračuna Zagrebačke Županije.

Već nekoliko godina Grad Jastrebarsko s osobitom pažnjom sudjeluje u provođenju projekata energetski održivog razvoja u skladu s poveljom gradonačelnika kojom se je obvezao smanjiti emisiju CO2 za 20% do 2020. godine, poručuju iz gradske uprave.

Na osnovi iskustava iz ovog provedenog projekta, Grad Jastrebarsko priprema projekt modernizacije rasvjete svih sakralnih i povijesnih objekata na svom području. Time bi se tridesetak objekata opremilo LED rasvjetom.