KABA

Karlovac dobiva farmaceutski vrt

KARLOVAC – Karlovac dobiva botanički, odnosno farmaceutski vrt, i to na prostoru arboretuma Šumarske i drvodjeljske škole odmah uz jednu od najljepših karlovačkih šetnica Crnu promenadu. Svečano otvorenje vrta bit će ove subote, najavila je to na danas održanoj press konferenciji Biserka Schmuck članica Udruge za zaštitu okoliša Karlovac. Farmaceutki vrt u kojem se trenutno nalaze 33 biljne vrtste nastao je zahvaljujući hrvatskom europarlamentarcu Karlovčaninu Nikoli Vuljaniću, ujedno i članu Udruge za zaštitu okoliša Karlovac.

On se kao poslanik u EU Parlamentu založio te je dobar dio sredstava za izgradnju vrta osigurala Europska unija, točnije grupacija Ujedinjene europske ljevice – Nordijska zelena ljevica u kojoj on sam djeluje. Osigurano je tako nešto više od 55 tisuća kuna. Ideji da Karlovac dobije botanički vrt s ljekovitim biljem priklonio se i Grad Karlovac, posebno karlovački gradonačelnik Damir Jelić te Gradska tvrtka Zelenilo.

Vrt će uz pomoć Zelenila održavati učenici Šumarske i drvodjeljske škole, a kako je rečeno danas sve škole koje su zainteresirane za rad u vrtu i općenito stjecanje znanja o ljekovitom bilju su dobrodošle.

Grad Karlovac u tu je svrhu dao 25 tisuća kuna. Zelenilo je pomoglo u postavljanju ograde te će i nadalje pomagati oko samog postavljanja vrta. Osim njih posebno valja istaći Framaceutski fakultet u Zagrebu koji je prilikom izgradnje vrta pomogao savjetima, ali i konkretno darujući biljne vrste.

Oko osmišljavanja ovog vrta koji svojim izgledom već sad plijeni pozornost pomogli su Karlovčani Antun Alegro docent botaničkih znanosti i Stribor Marković dr. farmaceutskih znanosti.