KABA

Miljenić: Jedan od problema pravosuđa je i neuredna dostava poziva

KARLOVAC – Neuredna dostava poziva strankama jedan je od razloga zašto sudski procesi dugo traju, smatra ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Veću pozornost stoga treba posvetiti boljoj dostavi, ali i dizanju kulture poštivanja suda, smatra ministar.

Predugo se događa, a onda se to stavlja na teret suda, da se predmeti dugo vode zbog neuredne dostave, stoga je jedan od ciljeva poboljšati dostavu, kako bi se smanjilo gubljenje ročišta, kaže Miljenić. Sustav mora postati efikasniji u dostavi prema građanima, a nažalost tome nismo ni blizu, jedan od planova je osobno uručivanje poziva strankama.

Na međunarodnu dostavu malo utjecaja ima i sama država, u tome ovisimo o pojedinoj zemlji, iako se intervenira i ubrzava gdje god je to moguće, kaže Miljenić, koji je iskoristio priliku prokomentirati i nepravomoćnu presudu novinarki zbog javnog sramoćenja.

Nećemo dopustiti da se Kazneni zakon na bilo koji način koristi da bi se ograničila ona uloga medija koja treba postojati, a to je da on bude jedna vrsta kontrolnog mehanizma u društvu, ako hoćete da se mene i bilo koga drugoga kontrolira, da se piše o tome. Nećemo dopustiti da se uvodi autocenzura, znači da čovjek ne mora razmišljati što mu se može dogoditi ako otvori neugodnu temu, kaže Miljenić.

Ako Zakon proizvodi štetne učinke, ići će se u njegovu promjenu, ali dugo je donošen, uostalom sustav se mora poštovati, a ova presuda još nije pravomoćna, kaže ministar.

Ministar je dodao da je Kazneni zakon stupio na snagu od 1. siječnja 2013. godine te da je od samog početka njegova primjenjivanja uspostavljena  radna skupina koja ima zadaću promatrati što se s njime događa u praksi.