KABA

Rečički vez i pisanice

REČICA – 17 godina zaredom u Etno galeriji Žunac održava se manifestacija Rečički vez i pisanice. Cilj je očuvanje kulture i tradicije ovog kraja, a posebna pozornost upućena je najmlađima.

Etno galerija Žunac u Rečici otvorena je 6. travnja 1995. godine, a riznica je to narodnog blaga ovog kraja. U kući staroj više od 200 godina koja je sama po sebi jedan veliki vrijedni izložak, pohranjeni su predmeti koji su nekada bili u upotrebi. Tu možete vidjeti narodne nošnje ovog kraja, kućni oltar star oko 150 godina, stari namještaj izrađen ručno, stari plug, tkalački stan, žrvanj, te druge starine. Interes ljudi pokazuje da svima nedostaju neka stara vremena, koja nam se često čine bolja od današnjih. U programu svake godine sudjeluju i djeca iz osnovne škole svojim radovima.

zunac_galerija1

Ove godine manifestacija je imala i posebnu notu, naime Josip Žunac, koji je jedan od raritetnih hrvatskih slikara zbog svog rada na koži, primio je ove godine priznanje Karlovačke županije za svoj rad.

Zbirka predmeta koji čuvaju narodno sjećanje stalno se upotpunjuje novim izlošcima, te svaki ponovni posjet otkriva dio povijesti.

zunac_galerija2