KABA

U gradskoj upravi tvrde: Karlovačka dječja igrališta su sigurna!

KARLOVAC – Nakon što je u Petrinji nedavno od posljedica nezgode na dječjem igralištu preminuo 12-godišnji dječak, koji je stradao kada je na njega pao nogometni gol, mnogi Karovčani sigurno su se zapitali koliko su sigurna karlovačka dječja igrališta, na kojima se njihova djeca svakodnevno igraju.

No, zabrinuti roditelji mogu odahnuti – karlovačka igrališta su sigurna. Nefiksiranih nogometnih golova niti košarkašnih konstrukcija, koji bi mogli predstavljati opasnost za djecu, u Karlovcu nema, barem na onih 29 dječjih igrališta o čijem održavanju brine gradska tvrtka Zelenilo. Tako tvrde u karlovačkoj gradskoj upravi, koja za održavanje dječjih igrališta ove godine planira izdvojiti 63,5 tisuće kuna.

– Kako bi se i po ovom pitanju uskladila s europskim standardima, Hrvatska je usvojila niz europskih normi, među kojima je i provođenje periodičnih sigurnosnih pregleda na dječjim igralištima. Tako je 2012. godine zagrebački Centar za kvalitetu i sigurnost pregledao 26 karlovačkih dječjih igrališta te je gradskoj upravi predao izvještaj o detektiranim rizicima i predloženim mjerama njihova uklanjanja.
Karlovačka igrališta mogu se podijeliti u igrališta novijeg i starijeg tipa, a ova druga odnose se na igrališta stara preko 20 godina. Zbog starih sprava koje su izgrađene i postavljene prije usvajanja normi EU, Centar za kvalitetu i sigurnost detektirao je osam rizičnih igrališta čiji nedostaci zahtjevaju otklanjanje u što kraćem roku. Za neke je to odmah učinjeno, primjerice igralište u Novom Centru u Držićevoj ulici u cijelosti je zamijenjeno novim spravama, a tijeku je i izmještanje još dva stara igrališta, na Drežniku i na Švarči, s ciljem zamjene svih sprava koje su upitne u pogledu sigurnosti – ispričala nam je Vesna Ribar, pročelnica UO za komunalno gospodarstvo Grada Karlovca.

Iako u gradskoj upravi naglašavaju da Zelenilo redovito pregledava dječja igrališta i u skladu s uočenim stanjem obavlja popravke metalnih i drvenih konstrukcija, izmjenu polomljenih dijelova i podmazivanje sprava, i sami građani su pozvani da prijave uočene nedostatke, do kojih, realno, može doći u svakom trenutku. Ugledate li nešto što bi moglo predstavljati rizik za ozljedu, svakako to odmah prijavite Zelenilu, Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo ili pak Komunalnom redarstvu Grada Karlovca, jer čekamo li da to učine drugi, za nekoga bi nažalost moglo biti prekasno.