web karijera 1160*120
web struka 1160*120

KUD Sveti Juraj Draganić slavi 80 godina rada bogatim programom

DRAGANIĆ – Kulturno – umjetničko društvo Sveti Juraj Draganić u tjednu pred nama obilježava 80 godina rada i postojanja. Sve počinje u srijedu 23.travnja svetom misom u župnoj crkvi Svetog Jurja u 11 sati, zatim je u 13 sati svečana sjednica Općinskog vijeća povodom dana općine Draganić, a u 15 sati u Kulturnom Centru bit će otvorena izložba ”Draganić – pogled unatrag”.

– To je jedna jako zanimljiva izložba fotografija koje su prikupili naši članovi, a na kojima ćete moći vidjeti kako je Draganić nekada izgledao, a kako ti prostori izgledaju danas, pojasnila nam je članica KUD-a Alenka Bujan.

Navečer u 18 sati počinje tribina naziva ”Zavičajna tradicijska baština – nepresušni izvor stvaralaštva” koju će voditi ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku Tvrtko Zebec. Petak će biti središnji dan, a počinje u 19.30 sati u Domu OS RH Zrinski živom izložbom ”Gizdavi draganićaki plemenita roda”.

– U 20 sati počinje koncert ”Daje se na znanje” na kojem će nastupiti sve sekcije KUD-a. Zamišljen je tako da prikazuje ukratko sve ono što su članovi radili u proteklih 15 godina, sve običaje i plesove s područja Draganića, ali i iz svih drugih krajeva Hrvatske koje smo izvodili. Tako da će to zajedno tvoriti jednu lijepu koreografsku razglednicu, kaže Bujan.

Proslava završava u nedjelju Jurjevskim proštenjem. Valja napomenuti kako se obilježavanje 80 godina KUD-a odvija pod visokim pokroviteljstvom predjednika RH dr. Ive Josipovića, a ”lajt motiv” koji možete naći na plakatima i koji prati cjelokupnu proslavu je milenijska fotografija koju je još lani uslikao Šime Strikoman.