web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Stanovnici uz Kupu u strahu od klizanja tla

LUKA POKUPSKA – Klizišta u Karlovačkoj županiji nisu novost. Još prošle godine zabilježeno je 10 aktivnih, dok ih je nakon ove zime još više. Klizišta su odraz neravnoteže odnosno nestabilnosti u tlu, a uvjeti za nastanak i razvoj klizišta su, između ostalog, količina padalina i naglo topljenje snijega. Uz mnoštvo vode na području naše županije ne čudi stvaranje novih. S nekoliko klizišta u posljednje vrijeme bore se i stanovnici Luke Pokupske.

Luka Pokupska kod Rečice nalazi se na mjestu gdje rijeka Kupa ulazi u jedan od najoštrijih zavoja. Silina rijeke udara u obalu i urušava zemlju. Mnoge kuće lokalnog stanovništva su ugrožene, a akciju riješavanja njihova problema pokrenuo je novinar Željko Peratović, čija se kuća nalazi uz cestu koja se počela urušavati u Kupu. Peratović je pomoć tražio od gradske vijećnice Snježane Kirinić, koja je pokrenula nadležne službe.

Peratović napominje da zbog klizišta iza svoje kuće već pet godina vodi borbu s karlovačkom Gradskom upravom, Hrvatskim vodama i HEP-om. Naime, na cesti se nalazi i stup električne energije koji je ugrožen novim urušavanjem tla. Peratović najviše krivi Gradsku upravu i dogradonačelnika, a kao jedan od uzroka nastajanja klizišta navodi ilegalno šljunčarenje.

Peratović tvrdi i da se cijeli projekt koči jer je on novinar, ali da nije samo njegova kuća ugrožena, već sve kuće uz cestu koja lagano klizi u Kupu. Jedan od susjeda čija kuća je ugrožena klizištem je i Ivica Žužak, koji je već godinama u strahu za živote članova svoje obitelji.

Mnogi stanovnici ulice uz koju se na nekoliko mjesta zemlja urušava u svakodnevnom su strahu. Ne olakšava im ni kiša koja bi trebala neprekidno padati idućih dana, zbog koje bi tlo u Luci Pokupskoj moglo postati još nestabilnije.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kliziste_luka_pokupska/*{/rokbox}