web karijera 1160*120
web struka 1160*120

ORaH: Izlaz iz krize – obnovljivi izvori energije

KARLOVAC – “Svjedoci smo društvene krize čiji uzroci leže u konceptu tzv. linearne ekonomije koja funkcionira po načelu “uzmi-iskoristi-baci” te doprinosi ekonomskoj krizi i krizi društvenih odnosa. Novi društveni odnosi moći će se razviti tek uspostavom nove, tzv. kružne ili cirkularne ekonomije koja se zasniva na načelu kružnog kretanja u prirodi, odnosno načelima ponovne upotrebe, te podrazumijeva učinkovito korištenje energije u tom procesu. U takvom sustavu funkcionalni će biti samo oni izvori koji se zasnivaju na prirodnom ciklusu, a to su upravo obnovljivi izvori energije”, poručeno je s tribine o obnovljivim izvorima energije koju je danas u Karlovcu organizirala lokalna organizacija stranke Održivi razvoj Hrvatske – ORaH.

O energetskom temelju novih društvenih odnosa i ekonomije govorili su profesor FER-a Davor Škrlec, gospodarstvenik Stjepan Car, Ana Maria Boromisa s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, stručnjak za savjetovanje i vođenje projekata obnovljivih izvora energije Edo Jerkić, Robert Pašičko iz UNDP-a i profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci Marina Biti, inače članica predsjedništva za regiju Zapad i predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a.

Ova tribina samo je jedna u nizu tribina sa sličnom tematikom koje ORaH održava diljem Hrvatske. Njima se građane želi upoznati s programom i vizijom ove mlade političke stranke, a to su zelena arhitektura, održivi razvoj koji otvara nova radna mjesta, poticanje socijalnog poduzetništva, obrazovanja i istraživanja, borba protiv privatizacije javnih dobara, te općenito zelena politika. Kako doznajemo, ORaH na karlovačkom području za sada broji stotinjak članova. Uglavnom je riječ o mladim ljudima koji do sada nisu bili u političkim strankama, te ORaH vide kao alternativu i odmak od postojećih mainstream opcija.

orah2