Treća terenska vježba polaznika speleološke škole

KARLOVAC – Speleološko društvo Karlovac je u sklopu tradicionalne 17. po redu speleološke škole održalo i treću terensku vježbu. Ovaj vikend usavršavane su napredne tehnike kretanja po užetu i vertikalnim speleološkim objektima i to vježbom na stijeni u blizini Slunja kao i savladavanjem Jame pod Debelom glavom, dubine oko 65 m i dužine oko 750 m, također u blizini Slunja. Ovom prilikom polaznici su se spustili do dna jame i što je još važnije, uspješno i izašli. Terenska vježba trajala je dva dana, tako da su polaznici uz speleološki dio učili i o osnovama boravka u prirodi i organizaciji višednevnog boravka na terenu.

Do sada je održano 6 predavanja u prostorijama Društva, po planu i programu speleološke škole – uvod u speleologiju, opasnosti u speleologiji, speleološka oprema, speleološke tehnike, sigurnost u speleološkoj akciji, prva pomoć. Škola nastavlja s radom u četvrtak predavanjima o zaštiti prirode, krša i speleoloških objekata, dokumentaciji speleoloških istraživanja i znanstvenim aspektima speleologije, dok je za vikend planirana sljedeća, do sada najzahtjevnija terenska vježba, u jami Mandelaja kod Oštarija.

Ove godine speleološka škola broji 15 polaznika, a školu vodi instruktor speleologije Boris Bukovčak uz pomoć iskusnih članova SD Karlovac. Društvo je redovan član HSS-a, UIS-a, ZTK-a grada i županije te KŠZ-a i Planinarskog saveza grada Karlovca.