cacib2

Tu smo da se ne zaboravi – poručili branitelji prisjećajući se operacije “Bljesak”

KARLOVAC – Tu smo da se ne zaboravi – poručili su branitelji iz brojnih udruga prositeklih iz Domovinskog rata s karlovačkog područja. S njima su danas bili i članovi Udruge branitelja iz Domovinskog rata Tržnice Zagreb. Svi zajedno prisjetili su se akcije “Bljesak” te su položili vijence i zapalili lampione sjećanja kod spomenika na Turnju i kod spomenika pred sudom.

Prije samog polaganja vijenaca i paljenja svijeća branitelji iz Zagreba bili su na prezentaciji o Karlovačkoj županiji tijekom Domovinskog rata. Video prezentaciju i predavanje održao je Dubravko Halovaić, brigadir u miru i predsjednik udruge Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod”.

Operacija “Bljesak” započela na današnji dan 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije “Otkos 10” iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

DR2