tjedan_crvenog_kriza

OZALJ – Davne 1859. godine Henry Dunant se zatekao na bojnom polju kod Solferina i svjedočio patnjama, agoniji i smrti tisuća vojnika. Uz pomoć mještana organizirao je pomoć ranjenicima u obližnjim crkvama i kućama, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali ponavljajući kako su svi ljudi braća. Začetak je to pokreta Crvenog križa.

8. svibanj, dan rođenja utemeljitelja Crvenog križa Henrija Dunanta obilježava se kao dan ove međunarodne organizacije. Karlovačka župnija tradicionalno je uključena u tjedan Crvenog križa koji traje do 15. svibnja brojnim događanjima u cilju približavanja svog rada građanima. Iako je pokret krenuo kao pružanje prve pomoći ranjenicima, danas su aktivnosti Crvenog križa brojne, a u rad su uključeni brojni volonteri od školaraca pa do onih starijih.

Obilježavanje Tjedna Crvenog križa ove je godine počelo u Ozlju u znak podrške tamošnjim volonterima koji su od 1. siječnja ove godine počeli s obnovljenim radom svog društva.

Pomoć u kući bolna je točka za Crveni križ, obzirom da je financiranje 1. svibnja prestalo, a brojne gerontodomaćice ostale bez posla. Kriteriji za dalje dobivanje pomoći su između ostalog mirovina manja od 1.500 kuna i to za osobe bez djece, također korisnici ne smiju imati doplatak za tuđu njegu i pomoć, a ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Mirjana Puškarić procjenjuje da će tek 20-ak osoba u Slunju ispuniti te uvjete, na području županije nažalost će mnogi ostati bez ovog vida pomoći. Unatoč svim problemima, u Crvenom križu kreću u nove pobjede.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tjedan_crvenog_kriza2014/*{/rokbox}