Počinje s radom Savjetovalište za prevenciju prekomjerne težine

KARLOVAC – Prekomjerna tjelesna težina u Hrvatskoj poprima epidemiološke razmjere, a sve se češće pojavljuje već kod djece predškolske dobi. Debljina i pretilost nisu samo estetski problem, nego utječu na zdravlje i direktno su povezane s nizom bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca u krvih žila, visok krvni tlak, bolesti probavnog sustava, pa čak i karcinomi. Upravo zato u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, među građanima poznatijem kao “stara bolnica Dubovac”, ovoga tjedna s radom počinje Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine.

Jednom tjedno, četvrtkom od 8 do 12 sati, građani će besplatno, bez uputnice, moći dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju i doznati kako se uspješno boriti s debljinom koja je jedna od najčešćih bolesti današnjice, poručuje ravnatelj ZJZ Karlovačke županije, dr. Boško Milanković.

Osim u Savjetovalištu, ovoga tjedna svoje zdravlje možete provjeriti i u ljekarnama. Indeks tjelesne mase, krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol, opseg struka i bokova – sve to možete obaviti tijekom trajanja javnozdravstvene akcije promicanja zdravlja, koju je Zavod za javno zdravstvo organizirao u suradnji s karlovačkim ljekarnama. Akcija je započela danas u ljekarni na Dubovcu, a nastavlja se do sljedećeg ponedjeljka, 19. svibnja. Akcija se nastavlja sutra u ljekarni Banija, u srijedu u ljekarni Grgur Ninski, u četvrtak u ljekarni Centrala i u ponedjeljak u ljekarni Švarča, od 8 do 11 sati.