Euromelanoma dan obilježen i u Karlovcu

 

KARLOVAC – Čak jedan od šest Europljana oboljet će tijekom svog života od raka kože. Kod raka kože vrlo je važna rana dijagnoza, stoga Hrvatsko dermatovenerološko društvo svake godine na današnji datum organizira Euromelanoma dan, koji je danas obilježen i u Općoj bolnici Karlovac. Ova zdravatsvena preventivna akcija za cilj ima podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene.

Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo svi ih imaju. Međutim, osim dobroćudnih, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme. Upravo to bio je cilj današnje akcije, ispričao nam je dr. Hrvoje Cvitanović, šef Službe za kožne i spolne bolesti OB Karlovac.

Muškarci stariji od 50 godina rizična su skupina kada govorimo o melanomu. Statistike kažu da upravo oni najčešće obolijevaju od ovog oblika karcinoma, ali i da liječniku dolaze u kasnijoj fazi bolesti, pa su im i prognoze lošije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132 000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41 000. U Hrvatskoj od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100 000 ljudi. Godišnje se na državnoj razini dijagnosticira oko 500 novooboljelih. U Karlovačkoj županiji godišnje imamo između 10 i 12 novootrkivenih melanoma na 100 000 osoba. Zato se svakome tko primjeti promjene na svojim madežima, savjetuje posjet liječniku.

Budući da nam se bliži ljeto, za kraj evo još jednog savjeta – na suncu obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, a djeca mlađa od četiri godine nikako se ne bi smjela izlagati suncu bez zaštitnog faktora manjeg od 40.