Ćorušić: Vlada je neozbiljan tim koji uništava zdravstvo

KARLOVAC – Postupci ministarstva zdravlja nisu dobri, hrvatsko zdravstvo bacaju na koljena, poručio je HDZ-ov Nacionalni odbor za zdravstvo danas u Karlovcu. Najveći prigovor upućen vezan je uz doprinose. Vlada je tvrdila da će smanjenje doprinosa s 15 na 13 posto povećati broj zaposlenih, HDZ-ovci tvrde suprotno.

– Nakon godine dana imamo 50 tisuća nezaposlenih više i zdravstvo osiromašeno za 4 milijarde kuna. Doprinosi su vraćeni na 15 posto i to je potez koji jasno govori o stanju u resornom ministarstvu i Vladi. To je neozbiljan tim koji ne razgovara među sobom i bojimo se da će uništiti zdravstveni sustav, kazao je predsjednik Nacionalnog odbora za zdravstvo HDZ-a prof.dr.sc. Anto Ćorušić.

Smjenski rad druga je zamjerka, dva mjeseca se nije znalo tko kako treba raditi napominje Ćorušić. U Hrvatskoj je 375 pacijenata na jednog liječnika, a u Njemačkoj je 250 pa su odustali od smjenskog rada, iako je on dobar posebice za ljude koji rade ujutro kako bi popodne mogli otići na preglede. Moguće je za dijagnostiku, za čitavu Hrvatsku nije održiv, tvrdi Ćorušić.

Moguć je i s većim brojem liječnika, ali njih treba čekati i 15-ak godina dok završe školovanje. Čini se kako veći broj liječnika niti nije u planu ako se pogleda Masterplan koji je pak kaže struka, smanjio dostupnost zdravstvene zaštite.

Masterplan nije imao snage obračunati se s radom klinika u Zagrebu, već se obračunao samo s periferijom gdje smanjenje broja kreveta i resursa dovodi do kolabiranja periferije, odnosno do jedne velike centralizacije, istaknuo je predsjednik Savjeta za zdravlje Karlovačke županije dr. Ervin Jančić.

HDZ stoga želi održiv sustav koji je prije svega dostupan. Za to uz dosadašnja obvezna izdvajanja za zdravstvo te dopunsko osiguranje predlažu i treći stup – dodatno osiguranje za koje bi se ovisno o visini plaće, izdvajalo osiguravateljskim kućama.