web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Hoćemo li muzej na Turnju graditi europskim novcem doznat ćemo do kraja lipnja

KARLOVAC – Do kraja lipnja trebali bismo doznati da li će se europskim novcem financirati uređenje muzejskog prostora Turnja, koji bi trebao postati Muzej Domovinskog rata. Projekt vrijedan 25 milijuna kuna trebao bi se prostirati na prostoru od gotovo 13 tisuća kvadrata, na kojem se nalazi 3 objekta. Glavni objekt, koji su branitelji tijekom Domovinskog rata nazvali hotel Californija, trebao bi biti pretvoren u prostor muzeja.

Projekt muzeja na Turnju, uz projekt Kaqariuma, jedan je od najvećih karlovačkih projekata koji su do sada prijavljeni na neki od natječaja Europske unije.

Prostor koji bi bio interaktivan, s ekranima osjetljivim na dodir, uz zvuk i sliku imao bi i prikaz skloništa, te bi uz Domovinski rat iz perspektive branitelja prikazao i život građana u to vrijeme. Očekuje se dolazak oko 20 tisuća posjetitelja godišnje, a u muzeju bi bilo zaposleno još najmanje 5 zaposlenika.

Projekt Muzeja do sada je dobio oko 400 tisuća kuna od Ministarstva kulture, te 260 tisuća kuna od Ministarstva turizma za izradu potrebne dokumentacije. Iako se dva karlovačka projekta natječu na istom natječaju za europski novac, u Gradu tvrde da projekti nisu konkurencija. Ipak, nadaju se da je projekt dovoljno dobro napravljen, te da će u konkurenciji od oko 150 projekata iz cijele Hrvatske upravo ovaj projekt dobiti zeleno svjetlo kako bi Muzej na Turnju bio taj koji će biti izgrađen u potpunosti od europskog novca.

muzej_turanj