Bogat mačevalački vikend u Karlovcu

KARLOVAC – Mačevalački klub Karlovac u dvorani OŠ Grabrik organizira dva natjecanja ovog vikenda.

Prvo natjecanje je klupski međunarodni turnir pod nazivom 2. Kup Milana Neralića, koje će biti održan u subotu od 9 do 18 sati. Za razliku od 1. Kupa Milana Neralića na kojemu su nastupili britanski i hrvatski seniorski olimpijci, ovo natjecanje namijenjeno je isključivo djeci do 10, 12 i 14 godina te kadetima od 14 do 17 godina, koja treniraju disciplinu floret. Ovaj turnir ime je dobio po prvom hrvatskom olimpijcu i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje. Milan Neralić prvu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojio je na OI u Parizu 1900. godine. Bila je brončanog sjaja, u disciplini sablja. Neralić je inače rodom iz Slunja, međutim  dobar dio života i mačevalačkog treninga i razvoja proveo je upravo u Karlovcu, trenirajući po karlovačkim vojarnama jer je mačevanje tada još uvijek bilo veliki dio vojne naobrazbe i obuke.

Drugog dana, u nedjelju, Mačevalački klub Karlovac organizira Prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. To natjecanje će trajati od 9 do 17 sati. Na turniru će nastupiti i Petar Fileš, član zagrebačkog kluba Rapir, koji je na nedavno održanom svjetskom kadetskom prvenstvu u konkurenciji od 130 vrhunskih boraca izgubio tek u borbi za medalju te tako na kraju osvojio odlično 6. mjesto. Tim rezultatom Petar je dobio pozivnicu i za nastup na Olimpijskim igrama mladih, koje se sredinom kolovoza ove godine održavaju u Nanjingu, Kina.

Ovo su zadnja dva natjecanja za ovu mačevalačku sezonu, na kojima se očekuje da članovi Mačevalačkog kluba Karlovac potvrde svoje odlične rezultate koje su ostvarivali tijekom cijele sezone. Pozivamo sve građane Grada Karlovca i okolice da dođu na turnir i da se upoznaju s ovim prvim olimpijskim sportom, i sa samo jednim od 5 sportova koje je bilo na programu svih Olimpijskih igara do sada, rekao je Krešimir Profozić, trener MK Karlovac.