web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Comenius pri kraju, uskoro rezultati natječaja za novi međunarodni projekt

KARLOVAC – Stručnim putovanjem u Tursku priveden je kraju projekt Mladi poduzetnici – korak po korak, koji se od 2012. godine provodi u Prirodoslovnoj školi Karlovac.

Riječ je o projektu kojeg je financirala Europska unija u sklopu potprograma Comenius-Multilateralna partnerstva strukovnih škola. Prirodoslovna škola projekt je provela u suradnji s zemljama partnerima: Poljskom, Finskom, Rumunjskom i Turskom. Cilj je bio smanjiti stopu preranog napuštanja srednjoškolskog obrazovanja animiranjem i informiranjem učenika o mogućnostima i načinima otvaranja vlastitih poduzeća vezanih uz njihovu struku. Osim što ih upoznao sa svim koracima potrebnima za otvaranje vlastitog poduzeća, projekt je učenicima, putem službenih posjeta zemljama partnerima, omogućio usavršavanje engleskog jezika, ali i upoznavanje s drugačijim kulturama i religijama.

Na posljednjem putovanju sudjelovale su učenice Ana Flanjak, Iva Požega i Nikolina Boić u pratnji voditeljice projekta Ivane Colarić te voditelja ureda za EU projekte PŠ Karlovac Stjepana Grčića. Boravili su od 11. –18. svibnja u Turskoj u gradu Samsunu.

Sve škole sudionici u projektu zaključile su kako je ovakvih projekta potrebno što više kako bi se kroz njih djelovalo na svijest učenika o mogućnostima koje im se nude u budućnosti. Prirodoslovna škola je upravo zato zajedno s partnerima Portugalom, Nizozemskom, Italijom, Grčkom i Turskom prijavila ERASMUS plus „KA2″ projekt također financiran sredstvima EU. Škola u Portugal u će u tom projektu biti glavni koordinator ukoliko aplikaciju projekta odobre nadležne institucije. Rezultati bi se trebali znati do kraja lipnja 2014. godine.

– Program Erasmus+ pokrenut je u vrijeme kada je gotovo 6 milijuna mladih osoba nezaposleno u EU; njihov broj u Španjolskoj i Grčkoj veći je od 50 posto. U to isto vrijeme postoji više od 2 milijuna slobodnih radnih mjesta, a trećina poslodavaca izvijestila je o poteškoćama u pronalasku osoblja s potrebnim vještinama. Iz ovoga je vidljiv značajan nedostatak stručnih znanja i vještina u Europi. U okviru programa Erasmus+ pokušat će se umanjiti ovaj nedostatak pružanjem mogućnosti studiranja, osposobljavanja ili stjecanja iskustva u inozemstvu. U isto vrijeme, potporom profesionalnom razvoju prosvjetnih djelatnika i djelatnika koji rade s mladima te suradnjom između svijeta obrazovanja i rada povećat se kvaliteta i važnost europskih sustava obrazovanja, osposobljavanja i mladih. Mobilnost studenata i naučnika potiče i mobilnost radnika unutar država članica; veća je vjerojatnost da će osobe koje su već studirale ili se osposobljavale u drugoj državi željeti raditi u inozemstvu u budućnosti – pojašnjavaju u Prirodslovnoj školi svoju motivaciju za sudjelovanje u novom EU projektu.