web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Počinju prijave za upise u srednje škole

KARLOVAC – Sutra počinju prijave za upis u prvi razred srednje škole. Mjesta u srednjim školama ima za više od 54 tisuće učenika, koji će se, baš kao i prošle godine, prijavljivati putem Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Prema ministrovoj odluci o upisu učenika u srednje škole planirano je ukupno 54.336 upisnih mjesta u 2.238 razrednih odjela, odnosno, u prosjeku 24 učenika po razrednom odjelu. U Karlovačkoj županiji osnovnu školu ove godine završava 1.769 učenika. Za našu je županiju ukupno odobreno 1.455 upisnih mjesta u 61 razrednom odjelu. Navedena kvota uključuje karlovački Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži koji obrazuje učenike s teškoćama u razvoju i karlovačku Prvu privatnu gimnaziju. Dodatno tome još je odobren upis za 55 učenika u 2 razredna odjela u Glazbenoj školi Karlovac.

Ove godine Ministarstvo obrazovanja je odobrilo upis tri nova programa u dvije srednje škole u našoj županiji. Tako Srednja škola Duga Resa upisuje jedan razredni odjel medijskih tehničara, a Prirodoslovna škola dva trogodišnja programa: vrtlare i voćare-vinogradare-vinare.

Upis u škole omogućen je u ljetnome i jesenskome roku. Prijave obrazovnih programa u ljetnome roku počet će sutra, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 11. srpnja. Slobodna mjesta za jesenski rok bit će objavljena 23. srpnja. Sve ostalo budući srednjoškolci mogu doznati na internetskim stranicama upisi.hr