web karijera 1160*120
web struka 1160*120

HDZ-ovci zadovoljni, u SDP-u shvatili upozorenje, Vuljanić razočaran

HRVATSKA, KARLOVAC – “Nema euforije, pred nama je ponizan rad u služenju domovini, a ljudi koje smo odabrali dobro će raditi svoj posao”, poručili su predstavnici izborne liste pobjedničke koalicije dan nakon europarlamentarnih izbora. Koalicija predvođena HDZ-om odnijela je pobjedu u čak 16 županija, uključujući Karlovačku, dok je lista Kukuriku koalicije ostvarila bolje rezultate samo u 4 županije. Treći po rezultatima je ORAH, a na državoj razini prag je prešla još i koalicija predvođena HDSSB-om.

Izlaznost na jučerašnje izbore na državnoj razini ponovo je bila relativno slaba. Tko će nas predstavljati u EU parlamentu odlučivalo je svega 25 posto biračkog tijela. U Karlovačkoj županiji birači su čini se nešto savjesniji, pa ih je birališta izašlo 28,5 posto, po čemu smo treća županija u Hrvatskoj.

Čak 47 posto glasača u Karlovačkoj županiji povjerenje je dalo HDZ-u i koalicijskim partnerima, dok je za listu predvođenu SDP-om glasovalo 25 posto birača. Vojnić, Kamanje, Krnjak i Plaški jedine su četiri općine u kojima je Kukuriku lista brojem glasova nadmašila HDZ-ovu. HDZ i partneri, očekivano, zadovoljni su rezultatima, a vjeruju da će se oni preslikati i na parlamentarne izbore koji su na redu sljedeće godine.

Da je pobjeda desne koalicije jasna poruka građana aktualnoj Kukuriku Vladi, svjesni su i u SDP-u, no poručuju da ih ohrabruje što ih birači nisu posve otpisali te da će do sljedećih izbora pokazati da su na pravom putu.
– Posebno nas je iznenadila tijesna pobjeda u Kamanju, ali ipak, mi smo pobijedili u četiri općine. Siguran sam da će naredni potezi Vlade ipak dovesti do boljih rezultata na parlamentarnim izborima iduće godine – kaže Žarko Latković, predsjednik karlovačkog SDP-a.

Gubitnici europarlamentarnih izbora su Hrvatski laburisti, koji ovoga puta nisu uspjeli poslati svog predstavnika u Bruxelles. Iako je za Nikolu Vuljanića, koji je bio prvi na listi laburista, glasovalo oko 10 posto birača u Karlovačkoj županiji, na nacionalnoj razini laburisti nisu prešli prag, tako da Karlovčani više neće imati svog predstavnika u EU parlamentu. Vuljanić priznaje da je razočaran, ali kaže da je ovakav rezultat poruka građana da im je dobro i da su zadovoljni, jer promjenu, očito, ne žele. Kako nam je rekao, posebno ga brine činjenica da se biračko dijelo na razini Europe dobrim dijelom priklonilo desnici. Smatra da nerješavanje krize i rast siromaštva guraju ljude u nacionalističke stranke, u čopor koji radi stvaranja zajedništva traži zajedničkog neprijatelja, što bi se moglo pokazati opasnim.

Drugi Karlovčanin koji je bio kandidat za EU parlament, Mile Sokolić iz Zelene stranke, osvojio je pak svega 20-ak glasova.