Sjećanje na povijesnu košarkašku utakmicu u Šancu

KARLOVAC – Bilo je to zlatno doba košarke. Karlovački Željezničar bio je u samom vrhu ljestvice tadašnje jugoslavenske lige. Zahvaljujući Željezničaru Karlovac je od 1959. do 1974. godine bio poznat kao “grad košarke”. Prije točno 50 godina, na današnji dan davne 1964. odigrana je povijesna košarkaška utakmica između selekcije tadašnjih najboljih košarkaša i selekcije “All Stars” profesionalaca američke NBA lige. Posebnim košarkaškim programom na istom mjestu, na igralištu u Šancu, danas su se ovog povijesnog događaja prisjetili karlovački sportaši, sudionici, ali i tadašnji gledatelji.

Utakmica All stars selekcije NBA lige i ekipe Hrvatske 2. lipnja 1964. godine jedan je od najvećih košarkaških događaja u Karlovcu, ali i tadašnjoj Jugoslaviji. Na malenom igralištu u Šancu, na betonu i koševima s drvenim tablama zaigrale su tada najveće sportske zvijezde. Američki profesionalci pobijedili su sa 110:65. Na povijesnoj utakmici nastupila su petorica igrača iz Karlovca: Živko Kasun, Slobodan Kolaković, Boris Križan, Stjepan Ledić i Zlatko Kiseljak.

U sklopu obilježavanja ovog velikog jubileja u Šancu su odigrane dvije utakmice. Prije svečanog dijela utakmicu su odigrali mlađi kadeti “Šanca Karlovca” i “Duge Rese”, dok su se kasnije sastali veterani oba kluba. Barem na kratko košarka se vratila u Šanac, jer zlatno doba karlovačke košarke odavno je završilo.

Možda će današnje prisjećanje na dane košarke u našem gradu potaknuti mlađe generacije da uzmu košarkašku loptu i zaigraju na igralištu u Šancu. Barem je to igralište otvoreno cijeli dan, i besplatno.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kosarka_nba/*{/rokbox}