Počeo 9. Biogradski stol

BIOGRAD NA MORU – Devetu godinu za redom počeo je festival izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora odnosno ”Biogradski stol”. Riječ je o manifestaciji koja već niz godina obilježava početak turističke sezone u Biogradu na moru, a traje do nedjelje 8. lipnja.

– Od početna 173 metra koliko je bio dug prvi stol ovaj današnji dug je 1250 metara, od ugostitelja s biogradskog područja do današnjih više od 400 izlagača s područja cijele Hrvatske, ali i šire. No ste to nebi uspjeli da nije bilo volje i želje svih nas. Danas smo Hrvatska u malom, ali i Europa u malom i ovo nam je prilika da pokažemo kojim bogatstvom Hrvatska raspolaže, kazao je dugogodišnji direktor Turističke zajednice Biograda i idejni začetnik ”Biogradskog stola” Ivo Eškinja.

Osnovni cilj je da ugostitelji pripreme po tri jela i to prepoznatljiva jela njihove kuhinje koja će kušati posjetitelji. No taj cilj prerastao je u nešto više, u jednu manifestaciju uz povorku Biogradskih mažoretkinja, Gradske glazbe, kulturno – umjetničkih društava koji su prodefilirali centrom ove prekrasne turističke destinacije.

– Prošle godine obećali smo da će ovogodišnji stol biti održan uz zvukove Harleya, a to smo i ostvarili jer već 12. lipnja slijedi još jedno veliko događanje, a to je ”Croatia Harley days” koji će trajati do 15. lipnja, naglasio je zamjenik gradonačelnika Biograda na moru Marijan Stopfer.

Sve to dovoljno govori o razvoju turizma u Biogradu. Naime lani je zabilježena rekordna turistička sezona, a već u prvih pet mjeseci ove godine Biograd bilježi 6% dolazaka i noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Očekivanja za ovu sezonu su milijun i 300 tisuća noćenja.

– Ovo nam je prva sezona u koju ulazimo kao zemlja članice Europske unije. To donosi nove odgovornosti, ali i nove prilike, a važno je naglasiti da je ovo prva sezona u kojoj imamo donesenu Strategiju razvoja turizma do 2020. godine. 35.000 posjetitelja večeras dokaz su da je Biograd postao ozbiljno turističko središte, istaknuo je predstavnik ministarstva turizma Ivo Bašić.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/biogradski_stol1/*{/rokbox}