Festival_bajki_2014_naslovnica

OGULIN – Od 6. do 8. lipnja 2014., na već poznatim festivalskim scenama u Ogulinu – zavičaju bajke, s programskim konceptom umjetničkog direktora Maria Kovača, održava se 9. Ogulinski festival bajke (OGFB). Bajkovito prirodno okružje, ogulinske ulice i trgovi postali su tek postolje prpošne atmosfere kreativnog stvaranja i izražavanja brojnih izvođača koji u interakciji s posjetiteljima – bude bajku!

Ogulinski festival bajke je kulturno – turistička manifestacija u kojoj se, kroz slavljenje bajke potiče, ostvaruje i pokazuje umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djeci, mladima i odraslima.

Ove godine posebno se slavi 140. obljetnica rođenja slavne Ogulinke te je simbolično festival otvoren Danom Ivanine kuće bajke koja je nastala upravo u čast najvažnije hrvatske književnice za djecu i gdje posjetitelji, na interaktivan, multimedijalan i kreativan način, mogu slaviti bajku i bajkovito stvaralaštvo, kako Ivane Brlić Mažuranić tako i ostalih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.

Današnji dan je Dan znanja – u čast znanja i vještina koje usvajamo cijeli život. Posljednji dan festivala, dakle sutra, proglašen je Danom avanture u čast egzotičnih krajeva koji uvijek u nama bude znatiželju i nova otkrića.

Mnoštvo posjetitelja još prvog dana zaokupiralo je Ogulin, te zbog već ranije dogovorenih termina, prednost u Ivaninu kuću bajke imaju organizirane grupe. Da nitko ne bi bio zakinut, otvorena su dva termina, kako bi i individualni posjetitelji mogli razgledati prostor.

Šest scena (Regoč, Potjeh, Kosjenka, Jagor, Neva Nevičica i Stribor) smješteno je u samom centru grada, a svaka predstava ili pripovijedanje prima goleme ovacije publike. Nama se posebno svidjela staročeška bajka “Dugi, Široki i Brzooki” koju je fantastično prikazala Jadranka Bargh na sceni Jagor.

Velika atrakcija svakako je bio i make up šator, gdje osim oslikavanja lica, možete urediti i frizuru, po uzoru na svog junaka iz bajki. Iznimno danas, Eko-turistički vlak Karlek prometuje na relacijama Zagreb-Ogulin-Zagreb i Rijeka-Ogulin-Rijeka. Ova tri festivalska dana bogati su sadržajem, stoga vama jedino preostaje da dođete i, istovremeno, stvarate te postanete dio kreativne energije.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/Ogulinski_festival_bajki_2014/*{/rokbox}