Obilježeno 60 godina postojanja DVD-a Generalski Stol

GENERALSKI STOL – Davne 1954. godine osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Generalski Stol, na inicijativu mještana, jer do tada nije postojalo organizirano vatrogastvo. Svečanom sjednicom jučer je obilježeno 60 godina djelovanja DVD-a koji je i danas nositelj brojnih zbivanja u općini.

60-ih godina drušvo je počelo djelovati u sklopu pogona Pamučne industrije Duga Resa, a tek je 1991. ponovno počelo raditi kao DVD Generalski Stol. Susretali su se u svom radu s brojnim problemima, tako da je čak i vatrogasni dom prešao u ruke privatnika. No, kad treba pomoći, vatrogasci su uvijek na raspolaganju, tako je bilo kroz cijelu povijest postojanja društva.

Danas društvo broji 60-ak članova, od čeka je 30-ak operativaca, godišnje imaju 30-ak intervencija, a radi se većinom o požarima otvorenog prostora. Iako imaju problema, općina i županija prate njihov rad, pa je nedavno nabavljeno i novo vozilo za potrebe društva, a vatrogasci su sudionici svih važnijih zbivanja.

Općina je nedavno ušla i u projekt postavljanja centralnog grijanja u prostorijama koje koristi DVD, a Vatrogasnoj zajednici godišnje iz proračuna ide 200 tisuća kuna, jer u Općini su svjesni da bez vatrogasaca teško mogu funkcionirati.

Svečanoj sjednici prisustvovala su brojna prijateljska društva iz Hrvatske i Slovenije, no u planu za realizaciju su i nova bratimljenja. Nakon što je prije nekoliko godina krenula suradnja općina Generalski Stol i Marčana, uskoro će se isto dogoditi sa vatrogasnim društvima.

Na svečanosti u povodu 60 godina postojanja društva podijeljene su zahvalnice zaslužnim članovima, a 20-ak mladih aktivnih članova garancija su da će se uspješni rad ovog društva nastaviti i u budućnosti.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gen_stol_vatrogasci/*{/rokbox}