Proračun povećan nakon burne rasprave ponajviše o gradskim medijima

KARLOVAC – Puno bure na gradskom vijeću izazvao je prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Naime višak na prihodovnoj strani od 17,5 milijuna kuna povećao je gradski proračun na 252,5 milijuna. No SDP-ovog Josipa Benčića zasmetala je raspodjela novca gradskoj knjižnici.

– Prema rebalansu proračuna knjižnica je dobila više sredstava nego dječji vrtići i neke druge ustanove. Znači li to da će građani platiti kriminal koji se dogodio u Gradskoj knjižnici i da za to nitko neće odgovarati, upitao je Benčić

– To je višak koji je ostvarila knjižnica i moramo ga dodijeliti upravo knjižnici. Ne možemo taj višak dodijeliti nekome drugome. Višak koji ostvari jedna ustanova, rebalansom mora biti njoj i dodijeljen, odogvorila je pročelnica UO za proračun i financije Lidija Malović.

No prigovori oporbe nisu stali unatoč činjenici da se rebalans radi prema zakonskim okvirima, sviđali se oni nama ili ne. SDP-ov Miroslav Delić tvrdi da 17,5 milijuna kuna znači da gradska uprava grad ne vodi dobro te da ljudi nisu imali hrabrosti, ideje i projekata.

– Kada neko trgovačko društvo ostvari gotovo 18 milijuna kuna viška, kažemo da su dobro poslovali. No to obično znači da su pri tome zakinuli radnike ili farbali tunele, jasan je Delić

– Ovaj proračun, odnosno ti neki rebalansi, prebacivanja viškova, ja stvarno ne znam … Ja se kao običan čovjek pitam jel’ ima tu para ili nema tu para? Hoćemo li nešto napraviti ili nećemo napraviti, pita se nezavisni vijećnik Davor Petračić

I tada je na red došao gradonačelnikov amandman na proračun. Naime prema rebalansu Karlovački tjednik je dobio novih 750 tisuća kuna, a Hrvatski radio Karlovac 250 tisuća. Gradonačelnikov amandman predlaže da se polovica od 250 tisuća za Radio ipak uloži u Tjednik i tu je nastala burna rasprava na relaciji Jelić – Novaković Matanić.

– Zašto se novci uzimaju HRK-u i zapšto ga želite uništiti, upitala je Novaković Matanić.

– Ovaj amandman je nastao uslijed mog jučerašnjeg razgovora u Rijeci, u Novom listu, gdje sam morao otići kako bi sljedeći broj Tjednika izašao, odgovorio je gradonačelnik Jelić te dodao kako je direktor HRK-a kazao da mu je za cijelu godinu dovoljno ono što je dobio proračunom (500 tisuća kuna) tako da je i ovih 125 tisuća samo dodatak da lakše prebrode godinu.

Gradonačelnik je i naglasio kao se sigurno niti jedan gradski medij neće ugasiti dok je on na vlasti. Iako vladajući i oporba nisu našli istu valnu duljinu, što niti nije bilo za očekivati, nakon dva sata rasprave rebalans je ipak usvojen sa 13 glasova.