web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Tradicionalni “okršaj” Banije i Gaze – čiji će krijes biti bolji?

KARLOVAC – Sve je spremno za večeras kad će obale Kupe s Gažanske i Banijanske strane opet obasjati svjetlost krijesova. Najstarija karlovačka manifestacija Ivanjski krijes ima tradiciju koja seže u 1779. godinu kad je zabilježeno prvo paljenje krijesa i to na Gažanskoj strani. Suparništvo između gradskih četvrti Banija i Gaza traje više od 120 godina, a Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji je zadržao ovakav običaj dočekivanja ljeta.

Zbog utakmice između Hrvatske i Meksika paljenje krijesova pomaknuto je na 21,30, a prije toga odigrat će se malonogometna utakmica, dok će u 20 sati biti povlačenje užeta na mostu. Banijanska strana Kupe bit će rezervirana za streličare, naime tijekom večeri tamo će se održavati Ivanjski turnir u streličarstvu na koji se mogu prijaviti zainteresirani posjetitelji krijesa. S Gažanske strane pripremljen je animacijski program za djecu.

Gradskim ulicama prodefilirat će motoristi, njih 70-ak iz nekoliko županijskih klubova. Prije paljenja krijesa bit će pušteno stotinjak papirnatih lampiona, a nakon paljenja slijedi i tradicionalni vatromet.

U glazbenom dijelu programa nastupaju Demol Dede i Pips, Chips & Videoclips. Čiji će krijes duže gorjeti preostaje nam vidjeti, činjenica je da je prvi put Gažanski veći. Znači li to i bolji?! Dođite na obale Kupe i saznajte!