95 pasa u Skloništu u Utinji čeka nove vlasnike

KARLOVAC/UTINJA – U Skloništu za pse u Utinji trenutačno je 95 pasa, a kao što je poznato ljeto je vrijeme kad mnogi vlasnici svoje četveronožne ljubimce ostave na milosti i nemilosti života kako bi si priuštili bezbrižan odmor. Iako je takvih vlasnika sve manje, voditelj Skloništa za pse u Utinji dr.vet.med. Miro Brozović kaže – ljeti je priljev napuštenih pasa uvijek veći.

Broj onih koji pse ostavljaju zbog godišnjeg odmora smanjio se ne zbog promjene svijesti, nego isključivo zbog mikročipiranja.

– Pa manji je broj zbog mikročipiranja, ljudi se ne usude jer je lako otkriti vlasnika, tako da je tad dio manji od kad je čipiranje uzelo maha, kaže dr.vet.med. Miro Brozović.

Međutim, 95 pasa u Sloništu i nije mala brojka, stari problem što se tiče napuštanja pasa predstavljaju ruralni predijeli grada Karlovca.

-To je stalni izvor novih pasa lutalica koji završe tu kad nas. Nitko tu nije kriv, ali zbog relativno slabe kontrole parenja još nekoliko godina će skloništa, ne samo ovdje nego u cijeloj Hrvatskoj biti popunjenja dok se na neki način u tom dijelu ne uvede reda, naglašava Brozović.

I dok je u nekim slolištima u Hrvatskoj stanje katastrofalno, u karlovačkom, uvjerili smo se i sami, psi koji su ostavljeni imaju sve, pomažu i udruge, ali i djeca. Tako su osnovci OŠ Banija pomogli u kupnji materijala za kućice.

psi_3


Ukoliko i vi želite udomiti psa, te ukoliko imate uvjete slobodno se javite na broj mobitela: 098 189 69 99 ili možete doći direkltno u Utinju svakim danom od 11 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom od 10 do 11 sati.

Prvo cijepljenje i čipiranje za nove vlasnike je besplatno, a iako je svijest o udomljavanju kod nas vrlo visoka još uvjek je potrebno podsjećati na to da psa možete udomiti.

Iako psi u skloništu imaju sve – nemaju ono što je najvažnije – vlasnike koji bi ih mazili i pazili i, ono što je navažnije, spasili im život jer u skloništu mogu ostati šezdeset dana nakon čega ih, nažalost, moraju uspavati.