web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ramazanska poruka Admira ef. Muhića: “Mir je naše poslanje na Zemlji”

KARLOVAC – Sutra počinje ramazan, deveti mjesec u islamskom kalendaru, ujedno sveti mjesec za muslimane jer je u njemu počela objava Kur’ana. Tijekom 30 dana trajanja vjernicima je strogo naređen post nakon čega slijedi trodnevna proslava Ramazanskog bajrama. Svoju poruku uoči početka ramazana danas je svim muslimanima uputio glavni imam Medžlisa Karlovac Admir efendija Muhić.

“Večerašnjim zalaskom sunca nastupa sveti mjesec ramazan, 9. po hidžretskom kalendaru i to 1435. po redu. Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, mjesec oprosta i Božje milosti, mjesec posta kada se vjernici dobrovoljno i bez prisile ljubavi radi Boga sustežu od hrane, pića i drugih tjelesnih uživanja od zore do zalaska sunca. Ramazan sa sobom donosi mnoge blagodati koje su duhovnog i društvenog karaktera što potiče nas vjernike na duhovnu obnovu, duhovno i tjelesno čišćenje. Pored posta, koji je uobičajen, da se od zore do zalaska sunca ne jede i ne pije trebamo potaknuti i naš jezik, oči i uši na post. To jača duh i daje nam snagu u svakom pogledu. Ramazan je prilika da se međusobno družimo na namazima (molitvama), mukabelama (učenju Kur’ana), iftarima (objedima kojima prekidamo post), ali isto tako da se ujedinimo u dobročinstvu pomažući drugome, posebno ljudima koji su zahvaćeni poplavama. Ramazan je godišnji servis vjernika, muslimana, gdje se susrećemo sami sa sobom u razgovoru s Bogom u činjenju dobrih djela, u skrušenosti i traganju za ljepotom za Božje ljubavi gdje pronalazimo duhovni smiraj. Kroz oblike ibadeta (obredoslovlja) musliman treba zazivati mir u sebi i oko sebe, moliti se Bogu za mir u svijetu, za nestanak nasilja, za smanjenjem siromaštva, boriti se protiv mržnje i zla, upućivati poruke mira i radosti, ohrabrivati druge ljude u nevolji, biti dobar slušatelj uplakanom, bolesniku postati utjeha, susjedu biti od koristi, prijatelju biti podrška. Muslimani tijekom ramazana pored posta imaju obvezu izdvajati zekat i sadekatul-fitr u materijalnom smislu te time podupirati odgojno obrazovne ustanove i programe. Potrebno je kroz post više razmišljati, a manje govoriti, više slušati, a manje davati upute, darivati, a ne samo primati, upućivati osmijeh s lica, a ne mrgoditi se, širiti ljubav Božju i dobrotu, a ne slijediti strasti svoje.

Cijenjene sestre i braćo!

Mir je preokupacija vjernika i nikad to ne smijemo smetnuti s uma. Mir je naše poslanje na zemlji. Bez mira mi ljudi postanemo nemirni. Gdje nema mira tu se uselio šejtan (sotona). Zatvorimo vrata sotoni, a otvorimo vrata svog srca meleku (anđelu) koji će nas voditi u ramazanu. Kako i naš muftija dr. Aziz ef. Hasanović u svojoj ramazanskoj poruci kaže da gradimo sveti mir, a ne sveti rat, tako i mi trebamo postupiti, graditi sveti mir jer agresija, rat, nasilje, terorizam su u suprotnosti islamu, a samim time i vjerniku muslimanu. Miru nas uči i nadolazeći ramazan.

Dragi vjernici!

Želim vam obilje mira, Božjeg blagostanja, duhovnog zadovoljstva i tjelesne obnove, duhovnog zrenja, puno zdravlja i Božje ljubavi da ispostite nadolazeći ramazan i spremno dočekate Bajram. Amin!

Ramazan šerif mubarek olsun!”