Dani hrvatskih planinara u D.Resi; dvije obljetnice i Milenijska fotografija

DUGA RESA –  Brojni planinari iz cijele Hrvatske kao i Bosne i Hercegovine te Slovenije ovih dana su gosti gosti dugoreškog Planinarskog društva Vinica, koje slavi 90  godina od osnutka. Planinarsko društvo Vinica ujedno je i domaćin velike proslave 140. godišnjice hrvatskog planinarstva. Planinarski vikend u Dugoj Resi započeo je jučer svečanom sjednicom HPD Vinica u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Povodom velikih obljetnica u Demokratskom rasadniku jučer je također otvorena retrospektivna izložba fotografija tog planinarskog društva. Na izloženim fotografijama prikazana je bogata povijest planinarstva u Dugoj Resi. Izložba ostaje otvorena do kraja srpnja.

p7

Upravo stoga, rekao nam je predsjednik HPD Vinica Antun Goldašić, ovaj je vikend – vikend planinarstva u Dugoj Resi. Današnji dan u znaku planinarstva započeo je na Gradskom kupalištu uz lokalne glazbene snage kada je i svečano otvoreno veliko slavlje planinara.

Nakon pozdravnih govora domaćina i gostiju iz Hrvatskog planinarskog saveza bio je red za zajedničku fotografiju, ali ne bilo kakvu. Naime, planinari su svoje obljetnice ovjekovječili Milenijskom fotografijom poznatog fotografa Šime Strikomana. Strikoman nam je tom prilikom otkrio kako mu je ovo forografiranje prvo “milenijsko” na rijeci pa je samim time izazov još veći.

p3

Bila je to njegova 416. Milenijska fotografija po redu. Na ovoj dugoreškoj nalazi se 30 kanua te brojni planinari, ali i posjetitelji kupališta na Mrežnici. Na fotografiji se nalazi logo HPD Vinica i brojka 90 upravo zbog 90 godina planinarstva, odnosno Planinarskog društva Vinica. Poznati fotograf Šime Strikoman kaže da je u D. Resu došao na poziv planinara te osobno na poziv karlovačke fotografkinje Kristine Štedul Fabac te da je oduševljen ljepotama grada na Mrežnici te brdom Vinica po kome slavljeničko planinarsko društvo nosi naziv i na kojemu ima planinarski dom.

p1

Tijekom vikenda planinari koji su pristigli u D.Resu, njih približno 600 – tinjak obilaze poznata dugoreška planinarska mjesta Martinšćak, Sv.Rok, Vinicu i Roganac, uz to uživaju  i u vožnji čamcima po Mrežnici. Planinarsko druženje nastavlja se i sutra.