web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Zadnji je dan e-upisa u srednje škole

KARLOVAC – E-upisi u Karlovačkoj županiji za sada prolaze bez problema, no učenicima je preostalo još malo vremena da odluče koje zanimanje žele izabrati. Naime, sustav se zaključava sutra u 12 sati, stoga učenici završnih razreda osnovnih škola trebaju obratiti pozornost jesu li uspjeli upisati željeno zanimanje.

Bez papirologije, nervoze i čekanja u redovima – tako je zamišljen postupak e-upisa u srednje škole. No, prvi dan ovogodišnjih upisa pokazao je i lošu stranu ovakvog načina prijava, naime sustav se srušio, a brojni osmaši ostali zatečeni. Kako bi im pomogli u brojnim su osnovnim školama organizirane radionice i pomoć pri ispunjavanju e – prijava. E-upis je dobra stvar, smatraju i učitelji i županijski pročelnik Željko Šančić. Naime ovaj sustav puno je transparentniji od prethodnog.

Šančić upozorava kako roditelji trebaju obratiti pažnju za što njihova djeca imaju dovoljan broj bodova jer vremena za promjenu željenih smjerova je još jako malo.

Svi će imati dovoljno mjesta, no potrebno je razmišljati i o tome gdje će se djeca moći zaposliti s pojedinim zanimanjima. Županija će i u sljedećoj godini stipendijama podržati učenike koji odluče upisati deficitarna zanimanja, kaže Šančić. Konačne liste trebale bi biti završene do 14. srpnja.